In ultima saptamana s-a tot vorbit ca debutul anului scolar 2019-2020 va fi la 16 septembrie si nu la 9 septembrie, asa cum se hotarase in februarie 2019.
Miercuri, 31 iulie, prim-ministrul Viorica Dancila i-a cerut ministrului educatiei de atunci, Ecaterina Andronescu, sa amane cu o saptamana inceperea noului an scolar. „Va rog, doamna ministru Ecaterina Andronescu, sa luati in calcul inceperea anului scolar de la 16 septembrie. Sunt convinsa ca este inca o masura asteptata de elevii din Romania”, spunea atunci Viorica Dancila.
Intre timp, Ecaterina Andronescu a fost demisa din cauza unor declaratii considerate “profund gresite” in Cazul Caracal.
Cand incepe anul scolar 2019-2020 – Decizia finala
Actualizare 8 august 2019
Joi, 8 august 2019, dupa nenumarate controverse legate de inceperea anului scolar, ministrul interimar al Educatiei, Valer-Daniel Breaz a decis ca prima zi de cursuri a anului scolar 2019-2020 sa fie LUNI, 9 SEPTEMBRIE!
Decizia a fost luată ca urmare a discutiilor purtate intre reprezentantii Ministerului Educațtiei Nationale si partenerii sai de dialog social.
Structura anului scolar cuprinde semestrul I (9 septembrie – 20 decembrie 2019) si semestrul al II-lea (13 ianuarie – 12 iunie 2020), cursurile fiind dispuse pe durata a 35 de saptamani.
Vacantele elevilor din toate ciclurile de invatamant sunt programate astfel:
➢ vacanta de iarna (21 decembrie 2019 – 12 ianuarie 2020);
➢ vacanta de primavara (4 aprilie – 21 aprilie 2020);
➢ vacanta de vara (13 iunie – data din septembrie 2020 la care vor incepe cursurile anului scolar 2020 – 2021).
Se pastreaza vacanta din luna octombrie. Clasele invatamantului primar si grupele din invatamantul prescolar vor fi in vacanta in perioada 26 octombrie – 3 noiembrie 2019.
Elevii din clasa a VIII-a vor avea 34 de saptamani de cursuri si vor incheia anul scolar pe 5 iunie 2020.
Elevii de clasa a XII-a si a XIII-a vor avea 33 de saptamani de cursuri si vor incheia anul scolar 29 mai 2020.
Vezi intreaga structura anului scolar 2019-2020 aici.
Actualizare 6 august
Ministerul Educatiei nationale a precizat intr-un comunicat trimis presei marti, 6 august 2019, ca la nivelul institutiei, sun analizate punctele de vedere exprimate in cadrul Comisiei de Dialog (CDS), intrunita luni, 5 august.
„In acest sens, subliniem faptul ca proiectele dezbătute de membrii CDS nu sunt supuse votului, avizul partenerilor de dialog social fiind unul consultativ. Reprezentantii MEN vor continua in zilele următoare consultarile cu beneficiari, precum si parti implicate in sistemul de invatamant public, astfel incat structura noului an scolar sa vizeze interesul superior al elevilor si sa raspunda nevoilor acestora”, se arata in comunicat.
5 august 2019
Comisia de dialog reunita luni, 5 august, la Ministerul Educatiei a adus la aceeasi masa inspectori si reprezentanti ai parintilor. Acestia au votat in unanimitate mentinerea datei fixate acum cateva luni, adica 9 septembrie.
Inclusiv Federatia Elevilor din Romania a dezaprobat solicitarea ca anul scolar sa inceapa pe 16 septembrie si a cerut la momentul respectiv ministrului Andronescu sa respinga propunerea premierului Dancila. „In decursul zilei de astazi, prim-ministrul Romaniei, Viorica Dancila, a solicitat in cadrul sedintei de Guvern amanarea inceperii scolii pana pe data de 16 septembrie. Consideram aceasta propunere ca fiind una absurda si lansata cu total dezinteres fata de elevii din intreaga tara, din urmatoarele considerente: Anul acesta, examenele de Bacalaureat si Evaluare Nationala s-au sustinut la finalul lunii iunie, inceputul lunii iulie, in temperaturi ce atingeau peste 35 de grade, factor care, implicit, afecteaza capacitatea deconcentrare a elevilor si poate avea un efect asupra rezultatelor acestora, deci implicit, asupra indeplinirii adevaratului scop al examenelor, acela de a evalua nivelul de cunostinte al elevilor in mod obiectiv. Avand in vedere faptul ca scoala a inceput pe 12 septembrie in anul scolar 2018-2019, consideram ca este nevoie ca inceputul acesteia sa fie devansat, ci nu amanat cu inca 4 zile, fapt ce ar putea duce la amanarea cu inca o saptamana a examenelor, astfel creand probleme mari in desfasurarea acestora si in rezultatele elevilor”, se arata intr-un comunicat al Federatiei Elevilor din Romania.