De câte ori nu ți s-a întâmplat să crezi că situația prin care treceai părea fără de scăpare? De câte ori nu te-ai simțit la capătul puterilor și la un pas să cazi în prăpastie? Și de fiecare dată ai trecut cu brio peste această încercare.
Am o mulțime de exemple din viața mea și a celor din jur care atunci când credeau că nu mai există nicio șansă, se ivea ceva ce să-i scoată din acea provocare. Așadar, ce vreau eu să subliniez aici este că întotdeauna există soluții pentru ceea ce experimentăm. Am învățat un lucru interesant de la profesorul meu de matematică, ce mi-a folosit întotdeauna: „ține minte, orice problemă are cel puțin o soluție.” Și așa a fost mereu.
Pentru a putea găsi răspunsuri și a rezolva totul este nevoie să urmăm câțiva pași. Primul dintre ei ar fi acela de a nu mai căuta vinovați în exterior pentru ceea ce trăim. Cine caută în afară, se risipește; cine caută înăuntru, se descoperă. Așa este! Atunci când ești preocupat să găsești vinovați exteriori nu faci altceva decât să pui și mai multe paie pe foc, deoarece dacă o anumită situație a apărut în viața ta, înseamnă că ai creat-o, ai nevoie de ea pentru a evolua și bineînțeles ești înzestrat cu toată puterea de care ai nevoie pentru a o rezolva în modul cel mai benefic pentru tine și întreaga creație.
Pasul doi este să intri în poziția de observator, adică să ieși din emoții. Să faci un pas în spate pentru a privi lucrurile în ansamblu. Și te poți întreba: ce gândesc eu acum? ce simt eu acum? În momentul în care ți-ai adresat cele două întrebări tu nu mai ești emoția, tu ești partea superioară care o observă.
Te va ajuta foarte mult și respirația în patru timpi pentru a reface legătura între sistemul limbic și cortexul prefrontal. Haide să înțelegem mai bine. Atunci când suntem puși în fața unei situații dificile, cu care nu ne-am mai întâlnit sau altfel spus problemă deși eu nu uzitez acest termen corpul nostru intră într-o stare numită luptă sau fugi în care sunt secretați doi neurotransmițători cortizol și adrenalină. Nimic complicat până acum. Începem să avem fel și fel de gânduri, se activează diverse credințe false și începem să avem emoții distructive de cele mai multe ori. Creierul nu se mai oxigenează corect în astfel de momente. Interesul este poziționat spre extremități pentru a fugi sau a lupta cu situația. Respirând conștient și numărând respirațiile nu facem altceva decât să oxigenăm corect creierul și să activăm partea logică, rațională din el. Este util de asemenea să denumiți și să numărați șapte obiecte pe care le vedeți în jurul vostru.