Ce-ar fi daca timp de cateva minute te-ai gandi la urmatoarele scenarii. Care dintre ele te-ar face cel mai fericit?
- Calci o camasa si te gandesti la calcarea unei camasi.
- Calci o camasa si te gandesti ca te plimbi intr-o zi insorita.
- Vizitezi Luvrul, stai in fata unui Monet si te lasi purtat de frumusetea sa.
- Vizitezi Luvrul, stai in fata unui Monet si incerci sa ghicesti care este cel mai bun restaurant pentru a lua cina.
Ai putea fi surprins, insa pentru a fi fericit, oamenii de stiinta spun ca ar trebui sa te afli in prima ori in cea de-a treia situatie.
Psihologii de la Harvard Matthew Killingsworth si Daniel Gilbert au descoperit ca o minte care hoinareste este o minte nefericita. Oamenii sunt mai fericiti atunci cand gandurile si actiunile sunt aliniate, chiar si atunci cand este vorba despre calcatul unei camasi.
Echipa lor de cercetare a dezvoltat un program pentru un smartphone care sa faciliteze „exprimarea fericirii”. Adica, la anumite momente in timpul unei zile, telefonul unui participant il va atentiona si ii va prezenta un chestionar scurt legat de cat de fericit este, ce face si daca se gandeste la ceea ce face.
Citeste si: 8 obiceiuri care iti fura fericirea
Publicat in revista Science, studiul explica: „Am dezvoltat o tehnologie pentru telefonul mobil pentru a inregistra gandurile sentimentele si actiunile participantilor la studiu si am descoperit ca:
1) oamenii se gandesc la ce nu se intampla aproape le fel de des ca la ce se intampla si
2) procedand astfel vor fi nefericiti”.
Ce altceva au mai descoperit oamenii de stiinta?
Fericirea este predictibila
Prezenta mentala (potrivirea dintre gand si actiune) este un prevestitor al fericirii. Asadar, putem prezice daca o anumita persoana ar putea fi mai fericita acasa aruncand gunoiul, dacat daca s-ar afla pe un vas de croaziera, insa dorindu-si sa se afle in Alpi la schi.
Articolul lui Paul Deger, Predinctia fericirii subliniaza urmatoarele: „Suntem capabili sa intelegem cauzalitatea care genereaza fericirea ori suferinta”.
Lasand stiinta deoparte, sa ne imaginam o situatie reala si sa vedem daca ajungem la aceleasi concluzii.
Citeste continuarea: 1 2