A doua zi de Rusalii. Lunea Sfantului Duh. Ce trebuie sa faci ca sa te feresti de grindina si duhuri rele! - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

A doua zi de Rusalii. Lunea Sfantului Duh. Ce trebuie sa faci ca sa te feresti de grindina si duhuri rele!

Sfatulparintilor » Familie-Părinţi » Actualitate » A doua zi de Rusalii. Lunea Sfantului Duh. Ce trebuie sa faci ca sa te feresti de grindina si duhuri rele!
A doua zi de Rusalii
Credit foto: Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Rusaliile reprezinta una dintre cele mai vechi sarbatori crestine. In aceasta zi, crestinii sarbatoresc Pogorarea Sfantului Duh. Aceasta este sarbatoarea  care incheie Ciclul Pascal. Dar se suprapune cu sarbatoarea populara a Rusaliilor si este, astfel, foarte greu sa diferentiezi obiceiurile si practicile crestine de cele precrestine.

Sarbatoarea de Rusalii este celebrata la 50 de zile dupa Invierea Domnului. Prima zi de Rusalii pica intotdeauna duminica, iar in cea de-a doua zi de Rusalii, lunea, Ortodoxa praznuieste Sfantul Duh, a treia persoana din Sfanta Treime, dupa cum indica Penticostarul, la Sinaxarul Utreniei din Lunea Cincizecimii. 

Aceste nume sunt sărbătorite de RUSALII. 100 mesaje de felicitare

Iata ce trebuie si ce nu trebuie sa faci in a doua zi de Rusalii

Crestinii sunt indemnati de reprezentantii Bisericii Ortodoxe, sa petreaca Lunea Sfantului Duh in pace si intelegere, pentru ca in aceasta zi blestemele se prind, dar se si intorc asupra celui care le invoca.

In traditia crestina se spune ca cei care se cearta in Lunea Sfantului Duh vor avea parte de necazuri.

In aceasta zi, este interzis scaldatul sau spalatul, „rusaliile“ sau zanele apelor continuandu-si sarbatoarea si astazi.

De Sfanta Treime, oamenii duc la biserica, spre sfintire, ramuri de tei, nuc, plop sau stejar, pentru a le folosi pentru a alunga raul si bolile. Ramurile de tei au o simbolistica aparte in aceasta sarbatoare: se crede ca teiul fereste gospodariile de grindina sau de duhurile rele ale zanelor. Flacaii le aduc din paduri, dupa care se sfintesc la biserica, iar credinciosii le iau acasa si le pun la icoane. Mai mult, ramurile de tei, soc sau mure sfintite se folosesc ca leacuri tot restul anului. In traditia populara se spune ca numai pana la Sanziene plantele au puteri vindecatoare.

In trecut, preotii mergeau la camp impreuna cu taranii ca sa se roage pentru o recolta bogata si sa stropesca ogoarele cu apa sfintita.

Nu se munceste la camp si nici in gospodarie. Se spune din batrani ca cine lucreaza in ziua de Rusalii va fi pedepsit de puterea Ielelor, deoarce nu cinsteste si pretuieste cum se cuvine ziua.

De la Rusalii, timp de 9 saptamani, este bine sa culegi ierburi de leac.

In regiunea Ardealului, imediat dupa Rusalii, se practica obiceiul numit “udatul nevestelor”. Pentru ca femeile sa fie sanatoase si frumoase in tot restul anului traditia spune ca acestea trebuie stropite cu apa.

De asemenea, de Rusalii nu se coase, nu se taie, tunde, nu se face curat in casa, si nici nu se curata gradinile. Nu se intra nici in vie, nu se merge in locuri pustii, pe langa paduri sau fantani, deoarece spiritele rele sunt libere, iar oamenii pot fi ademeniti de ele.

INCEPE postul Sfintilor Apostoli Petru si Pavel! Ce rugaciune sa spui in fiecare zi

Imagine de Gerd Altmann de la Pixabay

Cuvinte cheie:
Data articol: 23/06/2024