Care este cea mai buna metoda de a pastra legumele si fructele proaspete? In unele cazuri, nu este indicat sa le tii la frigider, pentru ca risti sa te trezesti in scurt timp cu sertarele pline de alimente alterate. Asa ca, data viitoare cand mergi la cumparaturi, ai grija sa pui direct in camara urmatoarele cinci produse.
1. Rosii
Multi dintre noi facem aceasta greseala, dar frigiderul nu e locul ideal pentru pastrarea rosiilor. Tine-le departe de sertarul pentru legume, pentru ca nu te vei mai putea bucura de ele. Sigur, vor fi suficient de bune ca sa le pui la gatit, insa isi vor pierde din prospetime, nemaifiind indicat sa le consumi crude, in salate sau sandwich-uri. De aceea e mai bine sa le pastrezi in camara sau pe dulapul de bucatarie, ferite de lumina directa a soarelui.
2. Busuioc
Rosiile si busuiocul nu doar merg bine impreuna, ci se pare ca au aceleasi necesitati cand vine vorba de pastrarea pentru consumul in stare proaspata. Busuiocul se va simti mai bine daca il lasi sa se odihneasca pe dulapul de bucatarie si nu la rece, fiind indicat sa-l tratezi la fel cum faci cu florile proaspat taiate. Prin urmare, pastreaza bucuiocul proaspat intr-un vas cu apa, pe care s-o schimbi odata la doua zile, si departe de razele soarelui. Il poti acoperi lejer cu o punga de plastic, insa asigura-te mai intai ca il lasi o deschizatura prin care sa poata respira.
3. Cartofi
Cartofilor le merge bine la o temperatura racoroasa, dar nu rece. Temperatura propice pentru ei este de aproximativ 7 grade Celsius, considerabil mai mare decat cea din frigider. Desigur, ideal ar fi sa-i pastrezi intr-un beci intunecat si racoros, insa, cum nu toata lume benficiaza de unul, mai ales daca stai la bloc, e bine sa pastrezi cartofii in camara, intr-o punga de hartie. Asta deoarece hartia permite o mai buna aerisire decat pungile din plastic si previne alterarea rapida a alimentelor.
4. Ceapa
Frigiderul se dovedeste un loc prea rece si umed inclusiv pentru ceapa, care are nevoie de o ambianta uscata, cum e cea din camara. Nu doar umezeala o face sa se strice usor, ci si lipsa circulatiei aerului, asa incat trebuie sa te asiguri ca ceapa e bine aerisita. De asemenea, nu e indicat sa o depozitezi langa cartofi, ci intr-un colt separat de acestia, pentru ca ei emara umezeala si aburi, care pot altera in scurt timp ceapa.
5. Avocado
Fructele de avocado incep sa se coaca abia dupa ce au fost culese. Daca ai cumparat avocado foarte tare, nu e o idee buna sa-l tii la frigider, deoarece frigul incetineste procesul de coacere a fructului. Pe de alta parte, daca ai avocado copt si vrei sa-l pastrezi pe mai tarziu, abia atunci e indicat sa-l pui in frigider, pentru ca se va mentine proaspat pana cand esti gata sa te bucuri de el.
Autor: Alexandra NEDELCU
Imagine de Jerzy Górecki de la Pixabay