Shop
Ultimele 100 de articole

14 lucruri mai puţin ştiute despre „Gambitul damei”

20 iulie 2021, , Vizualizări:
Gambitul damei - sfatulparintilor.ro - cinemagia.ro - the-queens-gambit-312803l

În anul în care mai toate competițiile sportive importante au fost anulate sau au fost organizate fără spectatori, un sport deloc popular a revenit în atenţia oamenilor din întreaga lume. Şahul, considerat prea puţin interesant pentru publicul neavizat, a revenit în forţă în atenţia acestuia, dar şi a presei de specialitate. Iar meritul îi aparţine miniseriei difuzată de Netflix, Gambitul damei

Aceasta prezintă povestea unei fete de 9 ani, trimisă la orfelinat după moartea mamei, care descoperă că are un talent fantastic la şah şi ajunge să intre în competiţie cu cei mai buni jucători din lume. 

Popularitatea filmului i-a determinat pe mulţi să vrea să afle mai multe despre el, aşa că LIFE.ro a adunat o listă cu 6 lucruri mai puţin ştiute despre Gambitul doamnei.

  1. Anya Taylor-Joy s-a alăturat proiectului înainte să existe un scenariu. Regizorul şi scenaristul Scott Frank i-a trimis un exemplar din romanul cu acelaşi nume, din 1983, al lui Walter Tevis, iar actriţei i-a plăcut atât de mult încât a mers imediat să discute cu Frank primele detalii despre film.
  2. Fiecare mişcare din jocurile de şah prezentate în Gambitul doamnei a fost gândită de Gari Kasparov, mare maestru şi fost campion mondial la şah şi Bruce Pandolfini, cel mai experimentat profesor de şah din Statele Unite ale Americii. Kasparov a adus în film şi detalii importante despre cultura şahului în Uniunea Sovietică.
  3. Romanul lui Tevis ar fi trebuit iniţial să stea la baza unui film pentru marile ecrane. Heath Ledger era îndrăgostit de poveste, dar mai ales de şah şi voia să îşi facă debutul regizoral cu adaptarea ei cinematografică. Hotărâse deja şi cine s-o interpreteze pe Beth Harmon, personajul principal fiind păstrat pentru Elliot Page. Heath Ledger a participat în copilărie la multiple campionate şi a fost foarte aproape să primească mult-râvnitul titlu de mare maestru.
  4. Personajul Benny Watts este inspirat din viaţa legendei şahului, Bobby Fischer, care la 13 ani a câştigat o partidă cunoscută sub numele de Jocul Secolului. Pe de altă parte, stilul de joc al lui Fischer a fost inspiraţie pentru jocul lui Beth.
  5. Nuanţele de ruj alese pentru Beth, precum şi machiajul din zona ochilor au fost alese special ca să definească fiecare etapă de viaţă a acesteia şi trăirile ei. Ultima nuanţă de ruj folosită în film este aceeaşi cu cea folosită pentru mama adoptivă a lui Beth, Alma, creând o legătură invizibilă a acestora.

Gambitul doamnei este cel mai vizionat serial de pe Netflix, cu 62 de milioane de utilizatori în primele 4 săptămâni de la lansare.

Citește restul curiozităților pe LIFE.ro!

Foto: Cinemagia.ro

Cuvinte cheie:

seo
Gradinita
Blossom Salon
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.