Iubirea si trairea ei intr-o relatie de cuplu armonioasa si implinitoare – iata una dintre cele mai des intalnite aspiratii. Cu toate acestea vedem in jurul nostru cum de foarte multe ori aceasta frumoasa si legitima aspiratie a sufletului nu ajunge sa se implineasca si multe relatii esueaza. Se naste astfel intrebarea fireasca: „De ce?” Multe studii arata ca multe relatii de cuplu esueaza din cauza ca in etapa de inceput cei doi nu au aprofundat suficient starea de prietenie, nu si-au acordat timpul necesar pentru a se cunoaste unul pe celalalt si au trecut prea repede la o relatie intima.
Inainte de a ne darui din punct de vedere fizic, emotional si spiritual unei anumite fiinte, trebuie sa fim siguri ca va fi o experienta reusita. Mai bine sa fim precauti la inceput decat sa suferim mai tarziu, din punct de vedere fizic sau emotional. Iata cinci aspecte care ar trebui verificate.
1. Sanatatea fizica. Pe langa necesitatea de a verifica starea de sanatate (si indeosebi, posibilitatea de a avea boli venerice), acest aspect al sanatatii implica si sa fim intr-o forma fizica cat mai buna. O asemenea forma se mentine prin exercitii fizice adecvate, o dieta echilibrata si adoptarea unor obiceiuri igienice sanatoase. In acest fel, ne vom mentine la cel mai inalt nivel de atractivitate. Din pacate, aceasta conditie este respectata mai ales la inceputul relatiei. Cu timpul, apare tendinta de blazare si devenim mai putin atenti la infatisarea noastra si a celuilalt. „M-am obisnuit cu chipul tau, etc.” – este maniera in care evolueaza de obicei lucrurile. Nu trebuie sa va asteptati ca partenerul dvs. sa fie intr-o forma excelenta daca dvs. nu sunteti.
2. Sinceritatea emotionala. Fiti natural! Oamenii sinceri comunica prin sentimente, nu doar prin cuvinte. Mai devreme sau mai tarziu adevarul iese la iveala, asa ca este mai bine sa fiti deschis si sa spuneti in fata cum stau lucrurile. Daca sunteti barbat si va simtiti ranit, nu trebuie sa va fie frica sa o aratati. Daca sunteti femeie si va necajeste comportamentul lui, spuneti-i-o. Nu trebuie sa ne fie teama sa ne schimbam atitudinea, pentru ca numai astfel putem comunica partenerului nostru ceea ce simtim. Gandurile negative, frica generata de experiente trecute dureroase sau de rani ascunse perturba intotdeauna schimbul liber al sentimentelor.
3. Afectivitatea romantica. Demonstrati-va deschis afectiunea. Nu fiti zgarcit cu mangaierile. Acestea sunt la fel de importante pentru a trezi dragostea ca si actul sexual propriu-zis. Uneori, ele sunt chiar mai importante. Barbatii au nevoie de tandrete la fel de mult ca si femeile. Lipsa manifestarii afectiunii este una dintre principalele premise ce genereaza deziluzia si renuntarea.
4. Jocul si amuzamentul. Umorul este liantul care fereste o relatie de ruptura chiar si atunci cand exista diferentele semnificative intre parteneri. O amenii savureaza compania celor care ii fac sa rada. Cand va amuzati impreuna, gradul de intimitate sporeste, iar anxietatea se reduce. Umorul este mai mult simpla capacitate de a rade; el reprezinta o atitudine si un angajament fata de viata, in general. Intr-o maniera subtila, umorul atinge valori profunde pe care le puteti impartasi impreuna.
5. Atractia sexuala. O mare parte din magnetismul erotic este chimie pura. Fluidele noastre vitale se dilata in prezenta anumitor persoane. Intalnirile amoroase se dovedesc deseori simple aventuri „de o noapte” atunci cand sunt bazate doar pe atractie fizica. Iubirea autentica se naste numai din jocul dintre minte si emotii. Din pacate, putini oameni isi ating propriul potential.
Mai mult decat barbatii, femeile obisnuiesc sa angreneze intr-o relatie noua problemele legate de experientele sexuale neplacute din trecut. Cunoasterea de sine implica intre altele sa ne examinam trecutul si sa descoperim cauzele comportamentului actual de autoaparare. Aceasta cunoastere nu trebuie privita ca ceva dureros; este mai bine daca realizam ca o privire inapoi ne poate furniza intelegerea necesara pentru a avansa mai rapid.
Cunoasterea de sine scoate la lumina cauzele care impiedica dezvoltarea noastra catre maturitatea sexuala. Daca am inteles acest lucru si am capatat dorinta de a ne autodepasi, am facut deja un mare pas inainte. Nu este desigur necesar sa reactulizam toate problemele nerezolvate din copilarie si din adolescenta. Este suficient sa devenim mai constineti de noi insine pentru a face un pas imens catre un nivel superior si catre o mai mare implinire launtrica.