Petrece-ti timpul liber jucandu-te cu copii tai. Indiferent ca sunt mai mici sau mai mari, acestia se vor distra si vei avea sansa sa ii cunosti mai bine.
Sa gasesti jocuri si activitati potrivite pentru diferite varste ale copiilor reprezinta o provocare. Cei mai mari se plang ca jocurile celor mici sunt prea copilaresti, iar copiii mici fac eforturi de a fi la nivelul jocurilor copiilor mai mari.
Jocuri potrivite pentru copii:
De exemplu, petreceti timp privind impreuna intr-o oglinda, vopseste cu un pic de fard obrazul copilului tau si observa modul in care el sau ea relationeaza cu conceptul “Cine este acela din oglinda, sunt eu acela sau alt copil?”.
Isi atinge propriul obraz sau obrazul copilului din oglinda?
Canta si danseaza prin toata casa pe muzica ta favorita. Dansul pe loc este in mod special foarte distractiv, de fiecare data cand dansezi pe muzica, fa o pauza si stai nemiscata ca o statuie.
In curand, copilul tau va incerca si el sa stea nemiscat. Orice ce prezinta opriri si porniri frecvente este grozav pentru dezvoltarea rabdarii unui copil si a tolerantei frustarilor.
Si din moment ce copiii inca invata regulile acestor jocuri, ei pot sa primeasca instuirea acasa impreuna cu tine inainte de a le pune in aplicare impreuna cu copiii mai mari
Copiilor mici le mai place sa ajute la treburile casnice, asta ii face sa se simta mari, chiar si dupa ce copiii mai mari “te prind” ca ii pui sa faca treburi gospodaresti.
Asa ca las-i sa te ajute la maturat, la sters praful, la gatit si facutul ordinii. Nu iti face griji legate de rezultatul final, concentreaza-te doar sa va distrati impreuna.
Scoate la iveala creioanele groase si acuarelele. Incurajeaza orice mazgalitura pe care o face micul tau copil, aminteste-ti ca acea mazgalitura este primul pas catre desen, asa cum ganguritul este primul pas spre vorbire.
Vorbind de primul pas, poti de asemenea sa incurajezi eforturile timpurii ale copilului tau de a-si folosi imaginatia in timpul jocului. Daca copilul iti ofera un cub, prefa-te ca este o prajitura si ia o “muscatura”.
Daca da semne ca ii este foame, incearca sa ii oferi mai intai o gustare inchipuita. Bineinteles, daca copilul vrea cu adevarat sa manance si nu se joaca imaginativ, ofera-i o gustare adevarata.
Seteaza un temporizator la 15 minute si joaca un joc pe care copilul tau il iubeste, dar care pe tine te inspaimanta.
Pentru unii parinti aceasta inseamna implicarea alaturi de copilul lor intr-un joc stimulativ sau intr-o actiune de azvarlire a figurinelor in josul scarilor.
Unii copii mici simt intr-adevar lipsa fratilor lor mai mari in perioada de dinaintea scolii sau un perioada prescolara.
Puteti lucra impreuna la un banner de bun-venit acasa, un desen si un biletel de trimis la scoala a doua zi, sau la o cursa speciala cu obstacole la care sa ii provoci atunci cand ajung acasa.
Jocul de-a v-ati ascunselea este un joc care are reguli foarte diferite pentru copiii mici si pentru copiii mai mari, asa ca este distractiv de jucat atunci cand copiii mai mari sunt in afara orelor de scoala.
Pentru copiii mici, bineinteles, poti face sa fie mult mai usor pentru ei sa te gaseasca, iar tu nu trebuie sa ii gasesti prea repede atunci cand ei se gandesc ca sunt ascunsi doar prin inchiderea ochilor lor, sau atunci cand ei anunta unde sunt, chiar din momentul in care incepi sa ii cauti.
Jocurile si activitatile pentru copii care implica cunoasterea unor informatii sau surprize sunt grozave de jucat cu copiii mici dupa ce copiii mari pleaca la scoala, deoarece este prea tentant pentru cei mai mari sa desconspire surprizele sau sa dea raspunsurile.
Cateva exemple sunt simple jocuri de numarare, de numire a diferitelor parti ale corpului, jocuri ghicitori si experimente stiintifice simple.
Ce se va intampla cand punem aceasta apa in congelator? Cand lasam aceasta gheata pe tejghea? Cand lasam aluatul pentru paine sa stea cateva ore?
Fara un frate mai mare care sa strice surpriza, ii vei oferi micutului tau darul unui sentiment de uimire si descoperire.