Totul despre astenia de primavara - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Totul despre astenia de primavara

Sfatulparintilor » Blogul tău » Totul despre astenia de primavara

Chiar daca afara inca  e frig, e bine sa ne informam si sa ne pregatim din timp ca sa ne putem bucura din plin de primavara care sta sa vina, fara astenie si toate inconvenientele acesteia.

Astenia de primavara nu este o boala, gandeste pozitiv, este o stare fiziologica si are niste cauze bine definite. In lunile de toamna si iarna, organismul a fost solicitat de variatii, foarte des bruste, de temparatura, umiditate, presiune, vant.

In plus, lumina redusa din anotimpul rece ne influenteaza negativ starea psihica. Alimentatia din toata aceasta perioada a fost mai saraca in legume si fructe proaspete si mai bogata in grasimi, conservanti si aditivi, caracteristici alimentelor congelate sau conservate.

Asa ca organismul nu si-a primit cantitatea necesara de vitamine si minerale si rezervele sunt pe sfarsite. Simptomele asteniei de primavara, apatia si lipsa de vlaga, de chef, sunt de fapt un semnal ca organismul are nevoie de hrana noua, proaspata, bogata in nutrienti.

Laptele si produsele lactate, mai ales iaurtul simplu, preparat in casa, asigura necesarul de calciu. Vitaminele si mineralele se pot procura din fructele si legumele si e recomandat sa se consume mai mult crude, sub forma de salata sau sucuri.

Au aparut verdeturile, urzicile, leurda, papadia, stevia, spanacul si nu trebuie evitate. Contin mai ales fier de care organismul, acum, primavara, are mare nevoie. Din urzici proaspete se prepara un ceai care poate fi baut in loc de apa, pana la doi litri pe zi.

E stiut ca-n anotimpul rece nu prea se iese din casa, majoritatea oamenilor preferand caldura si intimitatea caminului lor. Plimbarile in aer liber, practicarea unui sport sau lucrul in gradina pot contribui, alaturi de o alimentatie corecta, sanatoasa, la mentinerea starii de bine.

Nu trebuie neglijat nici somnul. Indiferent de ocupatie si de obligatii, nimeni si nimic nu merita sacrificiul unei nopti nedormite. Pentru un organism sanatos si activitate sustinuta, cele sapte, opt ore de somn sunt obligatorii.

Atentie sporita la gripa care la noi inca este in plina activitate si se manifesta destul de violent. Un plus de vitamina C administrat zilnic este absolut necesar deoarece gripa facuta acum atrage dupa sine astenia.

Si starea de spirit trebuie sa fie buna. Optimismul trebuie sa ne insoteasca oriunde am fi si orice am face pentru ca astenia nu se apropie de oamenii increzatori.

Exista doua tipuri de astenie de primavara: astenia de origine fizica, care se manifesta prin oboseala si slabiciune a corpului, si astenia psihica, care se caracterizeaza prin oboseala, in special cand prestam activitati intelectuale.

Simptomele asteniei de primavera includ:
– depresie
– iritabilitate
– lipsa poftei de mancare
– unele pierderi de memorie
– scaderea tensiunii arteriale.
– scaderea vitalitatii
– lipsa apetitului sexual.
– dureri de cap si stare generala de rau.
– oboseala

Pentru a prevenii astenia de primavara trebuie sa avem o alimentatie echilibrata, formata din fructe si legume proaspete, eventual sa tinem o cura de detoxifiere; sa facem sport sau sa ne gasim un hobby care sa ne scape de starea de nervozitate sau oboseala;

Iata cateva remedii naturale care te ajuta sa previi si sa combati astenia de primavara:

polenul: are proprietati de echilibrare a organismului, este revigorant si energic.
drojdie de bere:contine vitaminele din grupa B, necesare functionarii normale a creierului.
oligoelementele: cuprul, fierul, fosforul, manganul sunt foarte utile in starile de oboseala si astenie.
guarana este o planta din padurea amazoniana, al carei fruct este bogat in calciu, fosfor, potasiu si magneziu; are proprietati antidepresive si este stimulatoare fizica si mentala.
ginseng : acesta creste vitalitatea, imbunatateste activitatea mentala si fizica.
ghimbir: are un miros intepator, dar placut, stimuleaza simturile, aducand vitalitate si bunastare corpului.
busiocul si rosmarinul : reduc starile de stres, nervozitate si oboseala.

Optati pentru anumite alimente in regimul dvs. alimentar
Cereale integrale, pe care le puteti combina in functie de gusturile dvs.: germeni de grau, ovaz. De asemenea, va puteti alege modul cel mai agreabil de a le consuma. De exemplu, la dejun fulgi de ovaz cu lapte (cu unt pentru gurmanzi) si cereale dulci cu o lingurita de miere la desert, constituie un meniu savuros, care poate fi consumat cu regularitate.
Numeroase legume si fructe proaspete pe care sa le consumati oricand aveti posibilitate.
 Dintre legume, consumati in special morcovi, varza verde si rosie, spanac, salata, acompaniate de ceapa, usturoi si marar.
 Dintre fructe, consumati caise, prune sau struguri, in sezon, si lamai, portocale, mere, sub forma de sucuri sau salate de fructe, cel putin o data pe zi.
Pentru a face mai divers consumul de fructe si legume, puteti recurge la prepararea unor coctailuri delicioase, obtinute cu ajutorul unui storcator de fructe.

Mierea cu paine pajita, sau bauturile indulcite cu miere: sucul proaspat preparat de lamaie indulcit cu o lingura mare de miere, pot suplini de minune zilnic dejunul dvs.

Urmati acest tratament naturist timp de o luna si jumatate:
Ginseng sub forma de pudra micronizata in capsule de cate 3 g pe zi timp de doua saptamani, apoi cate 2 g zilnic timp de patru saptamani (dimineata inainte de masa si cu o jumatate de ora inainte de pranz).
Polen, in cantitate de doua linguri mari dizolvate intr-un pahar mare de apa, sau, si mai bine, intr-un pahar de suc de fructe proaspete, indulcit cu o lingurita de miere. Acesta trebuie luat dimineata inainte de micul dejun.
 Magneziu, in cantitate de aroximativ 300mg de magneziu ioni pe zi, sub forma de comprimate. Acestea trebuie luate dimineata in timpul micului dejun si la amiaza in timpul pranzului.
Iata un tratament, pe care-l puteti integra cu usurinta in orarul dvs., si care va va reda rapid tonusul si energia.

 

Data articol: 01/04/2011