Ţine la distanţă problemele pielii - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ţine la distanţă problemele pielii

Sfatulparintilor » Blogul tău » Ţine la distanţă problemele pielii

 

Pielea sugarului este un organ care continuă să se dezvolte şi după naştere, fiindu-i necesari doi sau chiar trei ani pentru a se maturiza şi a putea să-şi exercite rolul de barieră protectoare împotriva factorilor externi. O piele sănătoasă poate îndeplini funcţii vitale şi va proteja în mod eficient corpul, asigurând bebeluşului atât o dezvoltare sănătoasă, cât şi o stare de confort.
Pielea este cel mai mare şi mai expus organ al corpului uman. Specialiştii sunt de părere că pielea bebeluşilor de până la un an nu se poate apăra singură de factorii externi, motiv pentru care trebuie ajutată şi protejată printr-o îngrijire atentă. Pielea unui bebeluş are particularităţi specifice (un pH diferit de cel al adulţilor), fiind mult mai subţire decât aceea a unui adult. Mai mult decât atât, filmul hidrolipidic (are rolul de a proteja pielea) este foarte subţire în primii ani de viaţă, ceea ce permite deshidratarea şi uscarea pielii cu mai multă uşurinţă. În primul an de viaţă, micuţii pot fi supuşi riscului de a suferi iritaţii la nivelul pielii, mai ales dacă nu se respectă regulile unei igiene riguroase. Pielea lor poate fi afectată de oricare element cu care intră în contact. Chiar şi cea mai mică agresiune poate determina o reacţie cutanată. Cele mai expuse problemelor cutanate sunt zonele mai grase ale pielii, zonele cutate de la gât, de sub braţ, de pe picioruşe, zona inghinală. De aceea trebuie să le acorzi o atenţie deosebită, să le îngrijeşti cu precădere, bineînţeles, folosind numai produse de îngrijire concepute special pentru pielea bebeluşilor.

Acneea Una dintre afecţiunile destul de frecvente în rândul sugarilor este acneea. Dacă observi pe pielea micuţului tău, mai ales în zonele mai grase apariţia unor pustule, să ştii că te confrunţi cu această problemă. Nu trebuie să îţi faci griji, căci de obicei se vindecă singură. Nu trebuie decât să speli zonele afectate cu apă călduţă cât mai des. Nu folosi creme sau uleiuri, şi mai ales nu sparge aceste pustule, deoarece poţi provoca o infecţie a pielii. Ţine minte! Cel mai bun mijloc pentru a preveni apariţia acneei este igiena.

Dermatita de contact La nou-născuţi, pielea din zona funduleţului este foarte sensibilă, fiind predispusă la iritaţii. Căldura şi umezeala menţinute în scutec determină distrugerea peliculei subţiri de sebum, care are rol protector. Iritaţiile de scutec pot apărea în orice moment, uneori fără motive evidente, din cauza sensibilităţii crescute a pielii unora dintre bebeluşi. Pe lângă simptomele prezente la nivelul pielii (pete roşiatice, de mărimea unui bob de mazăre, însoţite de mici umflături şi adeseori dureroase), bebeluşul poate prezenta o anume stare de agitaţie în momentul în care i se schimbă scutecul, căci acest tip de iritaţii produce un real disconfort. Dermatita de contact poate fi cauzată şi de anumite infecţii ale pielii, în special infecţii bacteriene şi fungice (Candida). O altă cauză ar putea fi administrarea de antibiotice, ce modifică pH-ul natural al pielii, concomitent cu inhibarea dezvoltării florei bacteriene, existente în mod natural la suprafaţa epidermei. Mai mult decât atât, terapia cu antibiotic poate provoca diaree. De asemenea, bebeluşii hrăniţi cu formule de lapte sunt mai predispuşi la a dezvolta astfel de iritaţii, faţă de cei alăptaţi. Alimentaţia cu lapte praf determină un pH alcalin, favorabil dezvoltării bacteriilor. În plus, există anumite perioade în care bebeluşii sunt mai expuşi iritaţiilor de scutec: apariţia dentiţiei sau introducerea alimentelor solide în alimentaţie. Indiferent dacă micuţul este predispus sau nu iritaţiilor de scutec, acestea trebuie schimbate de cel puţin şase ori pe zi. Scutecele de unică folosinţă sunt mai igienice şi mai eficiente, fiind realizate din materiale puternic absorbante, care menţin o senzaţie de prospeţime, eliminând în mare parte umezeala. Cu toate acestea, folosirea acestor scutece nu elimină posibilitatea apariţiei iritaţiilor de contact. Orice erupţie cutanată trebuie prezentată medicului dermatolog, mai ales în cazul în care simptomele se agravează cu apariţia febrei şi a veziculelor sau flictenelor. Prezentarea la medic este obligatorie şi în cazul în care erupţia se extinde în afara zonei de contact sau când apare puroi sau secreţii lichide.

Dermatita atopică Dermatita atopică este o boală inflamatorie, care se manifestă în principal prin uscarea epidermei (xerodermia), simptom ce poate fi agravat de agresiunile climatice, de igiena neadecvată, de modificarea comportamentului alimentar şi chiar de folosirea cosmeticelor neadecvate. Principalele probleme legate de dermatita atopică sunt uscăciunea pielii şi pruritul (mâncărimea), însoţite de apariţia unor pete roşiatice reliefate sau a unor cojiţe (cruste sau scuame), la nivelul feţei şi al scalpului, dar şi pe trunchi şi extremităţi. Uneori apar vezicule şi supuraţii. De obicei, mâncărimea este mai intensă în zonele expuse la soare, revine în crize şi, de cele mai multe ori, se soldează cu perturbarea somnului şi hiperactivitate. Mâncărimea se poate reduce cu produse specifice. Dermatita atopică este considerată a fi cea mai frecventă afecţiune a pielii copiilor, manifestată în special în primele luni de viaţă şi uneori până în adolescenţă. În general, dermatita atopică apare la copii sub un an, dar cu precădere între a doua şi a şasea lună. Peste 20% dintre bebeluşi se nasc cu predispoziţie către o piele atopică. Conform ultimelor statistici, peste 75% din cazurile de dermatită atopică se manifestă la copii cu vârsta de până la 5 ani. Specialiştii sunt de părere că este o afecţiune genetică cronică a pielii, pe fond alergic, inflamator. Foarte mulţi dintre copiii cu această afecţiune pot dezvolta şi alte manifestări atopice, de genul rinitei alergice, astmului bronşic şi conjunctivitei alergice. Dermatita atopică nu este contagioasă. Şi nu uita! Orice modificare a aspectului pielii micuţului trebuie să te trimită la dermatolog sau la medicul pediatru.

Dermatita seboreică Dacă pe pielea capului, fruntea, sprâncenele şi faţa bebeluşului apar nişte cojiţe uleioase sau chiar porţiuni întregi de piele sunt acoperite de cruste, de culoare gălbuie, să ştii că el mic a făcut un episod de dermatită seboreică. Aceasta poate apărea de mai multe ori, dar în majoritatea cazurilor dispare de la sine. Pentru a evita aceste manifestări, trebuie să speli regulat zonele afectate cu apă şi săpun, după care trebuie să aplici un ulei special şi să masezi cu blândeţe. Dacă afecţiunea persistă, cere sfatul medicului, care îţi va recomanda o cremă cu ulei de muşeţel şi vitamina E.

Data articol: 24/02/2011