Foarte multe persoane iau vitamine deoarece se spune ca ar intari sistemul imunitar si ca ar prelungi durata de viata. Insa, o echipa de cercetatori danezi au facut studii in acest sens si au descoperit ca dimpotriva in unele cazuri pot sa sporeasca riscul de deces prematur.
Oamenii de stiinta au efectuat studii pe 230 de mii de persoane si au ajuns la concluzia ca nu exista nicio dovada care sa sutina utilizarea suplimentelor antioxidante pentru a reduce riscul de deces prematur la persoanele sanatoase sau la cele bolnave. Ba mai mult, potrivit cercetarilor specialistilor danezi, antioxidantii betacaroten si vitaminele A si E cresc rata mortalitatii. In aceeasi privinta, se pare ca nici bine cunoscuta vitamina C recomandata in prevenirea racelilor nu ar avea efecte pozitive, insa nici negative.
Atentie sporita, din partea bolnavilor de cancer
Bolnavilor de cancer li se administreaza frecvent suplimente vitaminice, insa din pacate acestea pot avea efecte adverse asupra bolii, de obicei in urma interactiunii cu medicamentele folosite pentru tratarea bolii.
Se pare ca unele vitamine, ca acidul folic, pot fi implicate in progresia cancerului, in timp ce altele, ca de exemplu sunatoarea, pot interfera cu chimioterapia. Studiile facute in aceasta privinta au urmarit schimbarile dupa ce pacientii au fost diagnosticati cu cancer si au aratat o crestere a administrarii de suplimente dupa diagnosticare.
Desi persoanele diagnosticate cu neoplazii sunt de parere ca suplimentele sunt benefice, clinicienii sunt de parere ca pentru a a-si imbunatatii starea de sanatate altele sunt metodele de tratament. Totusi, important este ca in momentul deciderii administrarii unor astfel de suplimente vitaminice este recomandat ca aceasta sa se faca numai sub indrumarea unui specialist.