Sa ne spalam pe dintisori - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Sa ne spalam pe dintisori

Sfatulparintilor » Blogul tău » Sa ne spalam pe dintisori
Familiarizarea micutilor cu o igiena dentara corespunzatoare

Odata cu aparitia dintisorilor, copilul trebuie familiarizat treptat cu necesitatea igienei dentare, la inceput privita eventual ca un joc nou, si eficientizata pe parcurs, pentru a nu fi considerata de copil o corvoada.
Dentitia temporara, asa-zisii dinti de lapte, apar incepand cu varsta de 6-10 luni si se definitiveaza in jurul varstei de 2 ani si jumatate -3 ani. In toata aceasta perioada, trebuie asigurat un periaj dentar adecvat varstei copilului si o alimentatie sanatoasa. Copilul nu va fi lasat peste noapte cu biberonul cu lichide dulci in gurita, iar suzeta nu va fi unsa cu miere sau alte lichide dulci, practici intalnite la unii parinti. Acestea favorizeaza aparitia cariilor de biberon.
Dintii permanenti sau definitivi apar in jurul varstei de 6-7 ani si se definitiveaza cu aparitia ultimilor molari (maselele de minte) la varsta de 17-21 ani.
Igiena dentara a copilului va fi preocuparea parintilor, chiar de la aparitia primilor dintisori ai copilului. Parintii vor peria usor, cu miscari circulare dintisorii si vor curata obrajii si limba copilului, nefiind necesara pasta de dinti. Dupa ce copilul va creste si isi va tine singur periuta in mana, parintii trebuie sa il convinga ca este datoria lui sa se spele pe dinti, sa devina un ritual pentru copil. Nu este tot timpul usor de convins si depinde de personalitatea copilului, de aceea parintii pot apela la jocuri, recompense sau alte strategii de a-l face sa perceapa spalatul pe dinti ca pe un joc, iar mai apoi ca pe un lucru normal.
Exista pe piata periute de dinti pentru copii, eventual cu design atractiv, precum si pasta de dinti destinata necesitatilor acestora. Periuta de dinti trebuie sa aiba perii moi si o dimensiune mica, potrivita varstei, sa nu raneasca gingia. In ceea ce priveste pasta de dinti, aceasta poate contine sau nu fluor. Pana la varsta de 3 ani copilul nu stie sa scuipe pasta de dinti si exista riscul inghitirii ei. De aceea se recomanda o pasta de dinti fara fluor sau cu o cantitate minima de fluor. Inghitirea in exces a pastei de dinti cu fluor de catre copiii prescolari poate determina fluoroza dentara, colorarea de la alb la maro a dintilor permanenti.
Vizita la stomatolog trebuie programata timpuriu, doar pentru control si familiarizarea copilului cu stomatologul. Nu este indicat sa fie dus pentru prima data in vederea unei interventii dureroase pentru ca se va speria si va refuza pe viitor controlul stomatologic.
O alimentatie sanatoasa, corespunzatoare varstei, si o igiena dentara corecta vor asigura copilului dumneavoastra o dantura frumoasa si sanatoasa.

ImagineImagine

Data articol: 06/06/2011