Reteta 1. BRUSTUR :
a) cataplasme cu sucul obtinut din radacina proaspata ;
b) decoct din 10-15 g radacina proaspata la 200 ml de apa ; se fierb 10-15 minute la foc moderat, se lasa sa se raceasca pana la caldut, se strecoara, se sterge fata cu solutia obtinuta folosindu-se un tampon de vata, apoi se aplica o compresa timp de 30 de minute.
Reteta 2. CAIS :
masca din caise ajunse la maturitatea fiziologica (bine coapte) ; se inlatura samburele si se zdrobesc bine, dupa care se aseaza pe fata ; dupa 30 de minute se curata si se spala cu o infuzie de musetel. Tonifica pielea si favorizeaza scoaterea punctelor negre.
Reteta 3. FASOLE :
a) decoct din trei linguri de teci uscate maruntite la 750 ml apa ; totul se fierbe 20 de minute, se lasa sa se raceasca pana la caldut, se strecoara, se bea intreaga cantitate in cursul unei zile in trei reprize (dimineata, pranz si seara) fara a se indulci ;
b) decoct din teci verzi; se fierb 30 de minute, se lasa sa se raceasca pana la caldut, se strecoara, se sterge fata cu solutia obtinuta, apoi se pun comprese folosindu-se un tifon.
Reteta 4. FRASIN :
infuzie din 100 g flori sau frunze uscate si maruntite peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute, se strecoara, se fac spalaturi locale.
Reteta 5. HAMEI:
infuzie din doua linguri de conuri maruntite peste care se toarna o cana (250 ml) cu apa clocotita ; se lasa acoperita 20-30 de minute, se strecoara, se aplica comprese locale folosindu-se un pansament steril.
Reteta 6. HREAN :
macerat din 30 g radacina proaspata taiata marunt la 500 ml apa ; se lasa 60 de minute, se strecoara, se sterge fata cu solutia obtinuta folosindu-se un tampon de vata.
Reteta 7. IARBA DE SOLDINA :
suc obtinut din planta proaspata prin frecarea ei intre palme si intinderea pe obraz. inainte de a sfarama planta in palme, fata se spala cu apa de ploaie calda.
Reteta 8. LEVANTICA :
infuzie din 5 g planta peste care se toarna 100 ml apa clocotita ; se lasa acoperita 15-20 de minute ; se strecoara, se aplica comprese ,pe fata folosindu-se un pansament sau tifon steril.
Reteta 9. MAR :
cataplasma cu pasta obtinuta prin fierberea merelor in lapte dulce ; acestea se taie in fragmente, se fierb in lapte pana devin moi, se strivesc si se aplica pe fata timp 30 de minute, dupa care se indeparteaza si se spala fata cu o infuzie de musetel.
Reteta 10. MARAR:
infuzie din o lingura pulbere seminte peste care se toarna o jumatate de cana cu apa clocotita (100 ml); se lasa acoperita 20 de minute ; se strecoara, se fac tamponari pe fata cu un tampon de vata.
Reteta 11. MORCOV :
masca cu radacina data pe razatoare; se tine pe fata 20-30 de minute, apoi se inlatura si se sterge tenul cu infuzie de musetel. Combate acneea.
Reteta 12. NAP :
cataplasma cu radacina fiarta sau coapta ; se maseaza locul pentru a-si lasa sucul; se lasa 20-30 de minute, dupa care se curata fata. Combate acneea.
Reteta 13. ROSIE :
masca din suc proaspat de rosii amestecat cu amidon sau talc ; se tine pe ten 20-30 de minute ; se inlatura, se scot punctele negre, dupa care se spala fata cu felii de rosii, cate 20 de minute, apoi se spala cu apa calduta ; tratamentul dureaza trei-patru saptamani si este util in tratarea acneei.
Reteta 14. ROZMARIN :
tinctura din o lingura planta maruntita introdusa la macerat 30 de zile ; se strecoara, se pastreaza intr-o sticla inchisa la culoare ; se tamponeaza fata dupa ce in prealabil a fost spalata cu apa.
Reteta 15. SCAIUL DRACULUI:
infuzie din o lingurita rizom uscat si maruntit, peste care se toarna 200 ml de apa clocotita ; se lasa acoperita 20-30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu solutia obtinuta folsindu-se un tampon de vata, dupa care se pun comprese. inchide porii. Combate acneea.
Reteta 16. URECHELNITA:
ungerea tenului cu suc proaspat extras din planta ; planta se piseaza in mojar si pasta obtinuta se stoarce prin tifon.
Reteta 17. URZICA :
a) infuzie din 50 g frunze uscate peste care se toarna un litru de apa clocotita ; se lasa acoperita 30 de minute ; se strecoara ; se spala fata cu solutia obtinuta ;
b) decoct din 100 g urzici proaspete la 500 ml apa clocotita ; se fierb 15 minute, se lasa la racit pana la caldut; se strecoara; se spala fata. Actiune buna in acnee.
Reteta 18. VARZA :
suc obtinut prin presarea frunzelor. Se aplica lotionari pe tenul acneic.
Reteta 19. VITA DE VIE :
seva obtinuta primavara prin taierea coardelor se foloseste la ungerea tenurilor acneice.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!