Shop
Ultimele 100 de articole

Retete de tincturi

15 martie 2011, , Vizualizări: 236

 

Tincturile sunt extracte de plante, care se obtin din combinarea lor cu produse alcoolice de cel putin 60%: alcool rafinat alimentar diluat cu apa, rachiu de fructe sau de secara, votca. Principiile active din tincturi sunt in concentratie mai mare si isi pastreaza calitatea terapeutica timp indelungat. Este strict interzis folosirea alcoolului etilic, sau a spirtului medicinal. 

Preparatele se pun la soare sau în locuri calde, se scutura zilnic, se lasa vreme de 2-3 saptamâni. Când sunt gata, se strecoara prin doua bucati de tifon, se preseaza bine pentru ca sucul sa iasa din plantele macerate, se pastreaza în sticle de culoare închisa, înfundate bine cu dop de pluta.

Doza obisnuita: 5 – 10 picaturi, luate ca atare sau diluate în apa fierbinte sau ceai. Extern tincturile se folosesc pentru ungerea locurilor bolnave ori sub forma de cataplasme.

 

1. TINCTURA DE CIMBRU

– se preparã cu inflorescente culese în soarele amiezii. Se umple o sticlã panã la gat, fãrã a se îndesa, se toarnã rachiu de fructe de 350-400 si se lasã la macerat la soare timp de 14 zile. Cu aceastã tincturã se vor trata, prin frectii, copiii slab dezvoltati dar si bolnavii de sclerozã în plãgi multiple.


2. TINCTURA DE COADA CALULUI

– 10 gr de plantã se lasã la macerat cu 50 ml rachiu natural de fructe timp de 14 zile, la soare sau altã sursã de cãldurã, agitand zilnic. Se pot trata picioarele care transpirã (hiperhidrozã plantarã), prin frectii. Se recomandã si a se bea zilnic, dimineata pe stomacul gol, 1 ceascã cu ceai de coada calului. Se mai pot face bãi la picioare cu ceai din aceeasi plantã. Pe timpul tratamentului se tine o dietã cu sucuri de fructe si zarzavaturi, timp de 2 luni, dimineata se face o clismã cu 2 l infuzie cãldutã de musetel, se bea zilnic 3×50 ml suc de orz verde, sau sevã de mesteacãn. Se face o curã cu boabe de ienupãr.

Este recomandatã baia vitalã, timp de 25 minute, o baie de abur a picioarelor, urmatã de dus rece, sau baie alternantã de picioare. Pentru persoanele care suportã, se face baie rece la picioare timp de 15 minute, de 2 ori pe zi, în solutie de apã cu otet de mere în pãrti egale. Tinctura suedezã are efecte benefice, dacã se tin tãlpile picioarelor într-un vas cu tincturã în cantitate necesarã sã asigure un contact intim cu toatã suprafata piciorului, timp de 15 minute. Ciorapii si încãltãmintea se pudreazã cu oxid de zinc.


3. TINCTURA DE COADA SORICELULUI

– florile culese în soare se introduc, fãrã a se îndesa, într-o sticlã, panã la gat, se toarnã deasupra tuicã de fructe de 400, se lasã la macerat 15 zile la soare sau în apropierea unei surse de cãldurã. Planta are o influentã pozitivã asupra mãduvei osoase, stimuleazã hematopoeza (formarea sangelui), asupra osteoporozei, hemoragiei pulmonare, cancerului pulmonar.


4. TINCTURA DE GALBENELE

– se pune un pumn de flori în 1 l tuicã de 400, se lasã la soare 2 sãptãmani la macerat, agitandu-se zilnic. Diluatã cu apã fiartã, este foarte potrivitã la compresele preparate pentru rãni, contuzii, hematoame, rupturi musculare, ulceratii purulente sau de naturã canceroasã, pentru rãni deschise din cauza escarelor, pentru umflãturi, abcese, pustule.

 

5. Tinctura de aloe

Are efecte: antimicrobiene, antituberculoase, antitumorale biostimulatoare, cicatrizante, date de principiile active extrase din frunzele de aloe. 
Intern: se folosesc câte 10-30 picaturi, de trei ori pe zi în : boli digestive, tumori.
Extern: se aplica direct pe ulceratii, plagi, arsuri si da rezultate bune în : boli de piele (tuberculoza cutanata, pielonefrite, lupus eritematos).

Actiuni: Intern: antihelmitic (provoaca eliminarea viermilor intestinali), calmant, cicatrizant, colagog (stimuleaza contractia veziculei biliare si evacuarea bilei în intestin), coleretic (mareste si excita secretiile biliare), depurativ, emenagog (provoaca aparitia fluxului menstrual întârziat sau suprimat), expectorant, laxativ, regenerant, stimulent al digestiei, stimulent al imunitatii, tonic general. Extern: antiinfectios, antiseptic, calmant, cicatrizant, racoritor.


Indicatii: Intern: actiuni digestive si hepatice în general, afte, amenoree, arsuri, cancer gastric (adjuvant), congestie hepatica, congestii, dureri ale stomacului, gonoree, greata, hemoroizi, indigestie, iritatii tegumentare, întepaturi de insecte, riduri, taieturi si alte leziuni ale pielii, umflaturi.

Loading...
Organic India
Disney
Gradinita
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu