1.Salata de dovlecei cu maioneza si usturoi
Ingrediente:
2 dovlecei mai mari (cca 30cm lungime)
3 catei de usturoi (sau doar 1 mare)
1 lingurita vegeta,
maioneza
Mod de preparare:
Dovlecii se curata de coaja si se taie in doua pe lung, se scoate partea cu samburi din mijloc cu o lingura, se taie bucati si se pun la fiert pentru cca 15 min intr-o oala cu apa clocotita in care s-a pus si o lingurita de vegeta.
Se pun la scurs intr-o sita. Dupa ce s-a scurs apa si s-au racit un picut se paseaza (prin sita), se adauga cateii de usturoi facuti mujdei (cu un varf de lingurita de sare) si se amesteca bine.
Dupa ce s-a racit de tot se adauga maioneza (dupa gust), se omogenizeaza amestecul, si se lasa la frigider pentru doua-trei ore.
Deliciosi
2.Ciorba de dovlecei
Ingrediente:
2 l apa, 1 l bors, 1 morcov, 1 radacina de patrunjel, 3 dovlecei, 1 ceapa, 2 rosii, verdeata, sare, 1 galbenus, 30 gr smantana, 20 gr faina, sare.
Mod de preparare
Se pune la fiert ceapa taiata marunt, un morcov si o radacina de patrunjel. Cand zarzavatul este fiert se adauga borsul fiert separat, dovleceii curatiti si taiati cuburi, rosiile si putin frunza de marar si patrunjel. Se adauga sare dupa gust si se lasa la fiert astfel incat dovleceii sa ramana intregi. La ciorba se adauga smanatna amestecata cu galbenus si faina.