Shop
Ultimele 100 de articole

Premiile Nobel 2010

14 ianuarie 2011, , Vizualizări: 23
Premiile Nobel 2010

Inventatorul si filantropul suedez Alfred Nobel (1833-1896) a instituit, prin testament, cinci premii importante – pentru medicina, fizica, chimie, literatura si pace – care sunt acordate anual, incepand in 1901. Acestora li s-a adaugat, incepand din anul 1969, un premiu pentru stiinte economice, instituit de Sveriges Riksbank (Banca Nationala a Suediei) . Iata laureatii de anul acesta.  

 

FIZICA: Andre Geim si Konstantin Novoselov – pentru dezvoltarea unui material revolutionar, numit grafen, o "folie" de carbon ultra-subtire, alcatuita dintr-un singur strat de atomi, practic transparenta, cu proprietati remarcabile (rezistenta foarte mare, conductivitate ridicata) si cu un potential deosebit pentru utilizarea in tehnologii de varf.

CHIMIE: Richard F. Heck, Ei-ichi Negishi si Akira Suzuki – pentru contributiile lor in domeniul sintezei organice; ei au pus la punct metode noi, mai eficiente, de a lega intre ei atomii de carbon (folosind drept catalizator un metal rar numit paladiu) pentru a forma molecule complexe, cu aplicatii in viata de zi cu zi.

MEDICINA: Robert G. Edward – pentru dezvoltarea metodei de fertilizare in vitro. Pana in prezent, utilizarea acestei tehnici a permis venirea pe lume a cca. 4 milioane de oameni. De mentionat ca Vaticanul si-a manifestat nemultumirea fata de acordarea acestui premiu lui Robert G. Edward, afirmand ca asta insemna a ignora complicatiile etice asociate cu fertilizarea in vitro si cu metodele moderne ale medicinei reproducerii.

LITERATURA: Mario Vargas Llosa – pentru modul in care "cartografiaza structurile puterii si pentru imaginile transante prin care infatiseaza rezistenta, revolta si infrangerea individului". Vasta opera a scriitorului peruan cuprinde romane, nuvele, eseuri si piese de teatru, in care infatiseaza adesea lupta impotriva prejudecatilor, a discriminarii, a ierarhiilor imuabile. Activist politic, s-a exprimat ca un aparator al conceptiilor liberale si a luat pozitie fata de regimurile totalitariste. Printre cele mai cunoscute romane ale sale se numara: Orasul si cainii, Casa verde, Conversatie la Catedrala, Pantaleone si vizitatoarele, Povestasul, Elogiul mamei vitrege, Sarbatoarea tapului, Matusa Julia si condeierul, Paradisul de dupa colt.

PACE: Liu Xiaobo – pentru indelungata sa lupta non-violenta pentru apararea drepturilor fundamentale ale omului. Liu Xiaobo este un disident chinez care a protestat in repetate randuri impotriva incalcarii libertatilor fundamentale in China; in prezent, se afla in inchisoare, ca detinut politic, fiind condamnat la o pedeapsa de 11 ani.

ECONOMIE: Peter A. Diamond, Dale T. Mortensen si Christopher A. Pissarides – pentru crearea unor modele matematice care faciliteaza analiza pietelor si relatia dintre cerere si oferta; lucrarile lor abordeaza probleme legate de recrutare, salarizare, reglementarile de pe piata muncii si modul in care aceste elemente sunt influentate de politicile economice.

Loading...
Organic India
Disney
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu