In fiecare toamna,dupa prima bruma ,merg sa culeg poroambe,asa cum le zicem noi in zona Dobrogei.
Mai sunt cunoscute si sub denumirea de porumbe,scorombar,tarn,cotobrel,maracine….dar cel mai des il intalnim sub denumirea de porumbe.
Din fructele de culoare mov se poate prepara sirop,jeleu sau pasta.De la porumbe se folosesc florile,frunzele si bobitele.Ele contin tanini,vitamina C si amigdalina.
Ceaiul din frunze de porumbe este recomandat ca laxativ moderat pentru pietre la rinichi,tuse si la reglarea ciclului menstrual dereglat.
Din bobitele peste care a dat prima bruma sau chiar zapada ,preparam sirop,pasta sau jeleu si consumat cu regularitate revigoreaza sistemul imunitar
Siropul il prepar asa;
Cantitati;1 kg de fructe coapte de porumbele(culese in octombrie ,dupa prima bruma),1 kg de zahar
Preparare;
Porumbele se curata de codite apoi se spala in mai multe ape reci.Se pun in oala si se acopera cu apa rece cat sa treaca cu 2 cm peste fructe si se pun la fiert cca. 30 minute,pana ce le crapa pielita.
Se strecoara de zeama apoi se paseaza bine cu o lingura pana ce scapam de samburi si pielita.Sucul rezultat il mai strecuram inca o data printr-o sita mai deasa,mai adaugam apa cat sa obtinem cam 1 l de lichid,adaugam zaharul si punem la fiert.Cand le presam sucul are un aspect tulbure,dar atunci cand adaugam zaharul,se limpezeste si capata o culoare superba,rubinie.Fierbem siropul cu zahar inca 30 minute,la foc domol,spumad cand si cand cu o spumiera.Siropul este delicios,gustos,un pic acrisor si plin de vitamina C.Se depoziteaza in sticle cu capac etans si se pastreaza la rece,mai multe luni.
pentru jeleu ,fierbem 1 kg de fructe de poambe coapte ,la fel ca la sirop,apoi le strecuram si le pasam si zeama rezulta se fierbe bine cu 1 kg de zahar sau miere de albine ,pana se ingraosa.Este delicios si foarte aspectuos pentru decorarea prajiturilor.
Pentru ca aceste fructe pline de sanatate se culeg pana iarna tarziu,va recomand cu mare drag sa recoltati si sa preparati aceste preparate benefice sanatatii.Va dorescv sanatate maxima!!!Atasez si cateva poze,la cules de poroambe si modul cum prepar deliciosul suc pentru iarna.