Se mai pot numi mirodeniile lumii europene, sunt ieftine si la indemana oricarei gospodine. Cresc fara pretentii in gradina si ghivece; cu doua-trei pliculete de seminte aveti verdeturi proaspete tot anul. Iar unele dintre ele se inscriu si in categoria plantelor medicinale, fiind folosite si in medicina naturista.
Patrunjelul
Este probabil cea mai cunoscuta planta aromatica din bucataria romaneasca, alaturi de leustean si marar. Aproape oricine stie la ce mancaruri se foloseste patrunjelul : supe, tocanite, mancaruri de legume, sosuri, salate. Dar mai putini stiu ca el ascunde si o comoara de vitamine si minerale: multa vitamina C (20 g acopera necesarul zilnic), betacaroten, bioflavonoide (antioxidanti) si calciu. patrunjelul reduce inflamatiile, stimuleaza pofta de mancare, este diuretic, depurativ, vermifug (combate viermii intestinali) si are efect vasodilatator.
Mararul
Aroma sa puternica, picanta, se potriveste pentru mancarurile de legume, salate, omlete, peste sau branza. Isi pierde aroma cand este uscat, dar se poate conserva foarte bine in sare sau prin congelare. Contine potasiu, fosfor, calciu, sulf. Apa de marar poate fi folosita atat pentru albirea tenului cat si pentru indepartarea petelor de pe piele.
Salvia
Salvia are o aroma puternica, usor amaruie, fiind folosita la fripturile de miel, gasca sau vitel. Ceaiul din frunze de salvie atenueaza simptomele sindromului premenstrual si calmeaza durerile specifice primei zile de menstruatie. Se incepe cura cu 10 zile inainte de menstruatie si in fiecare zi se beau una-doua cesti de infuzie (1 lingurita la o cana cu apa fierbinte), care poate fi indulcita cu putina miere. Daca observati ca gingiile va sangereaza, clatiti-va gura dimineata cu infuzie.
Menta
Nimic nu are un aer mai proaspat si mai racoritor decat menta. Pe langa condimentarea mancarurilor orientale si picante, a iaurtului si a produselor lactate, menta este folosita inca din antichitate in fitoterapie. Ceaiul de menta regleaza digestia, combate balonarea, crampele si starile de greata datorita uleiurilor volatile (mentol). Uleiul esential de menta picurat in lampa de aromoterapie linisteste, alunga migrenele si reda buna dispozitie. Lotiunile cu extracte de menta stimuleaza circulatia sanguina, calmeaza durerile musculare, dar si netezesc si tonifica pielea. Iar cateva frunze de menta mestecate improspateaza respiratia mai bine ca orice guma mentolata.
Busuioc
Mai putin intalnit in bucataria romaneasca, dar frecvent folosit in cea mediteraneana, thailandeza, si vietnameza, busuiocul este folosit de minune la mancarurile din carne tocata, la peste, pui, paste, salate, sosuri aromate. Cateva crengute de busuioc puse la fereastra indeparteaza insectele si tantarii, iar uleiul esential sporeste puterea de concentrare. Dar este salvator in cazul starilor de nervozitate, anxietate, teama sau pentru combaterea insomniilor si a migrenelor. Busuiocul linisteste crampele (are un efect antispasmodic), este antiseptic si tonic.
Cresonul
Are gust picant, usor iute, ca acela de ridiche, si este potrivit pentru salate, sosuri, supe. Cresonul contine multe substante minerale, in special fier si vitamine.
Rozmarin
Frunzulitele sale, asemanatoare unor ace, au gust picant, usor amarui, si condimenteaza fripturile la tava (peste, miel, porc), cartofii la cuptor sau sosurile pentru paste. Rozmarinul este bogat in uleiuri volatile, fenoli, flavonoide, rozmarol (rozmarolul este un compus cu actiune antioxidanta). In cazul in care va simtiti obositi psihic, stresat sau nervos, puteti apela la o infuzie sau la aromoterapie, deoarece planta sporeste puterea de concentrare si de memorare, relaxeaza si tonifica. Calmeaza crampele si durerile menstruale, poate fi folosita ca infuzie sau inhalatii cu ulei volatil pentru raceala, bronsita, gripa, tuse. Inlatura cu succes durerile de cap, fiind utila si in caz de indigestie sau balonare.
Lotiunile cu extract de rozmarin stimuleaza circulatia periferica, au o actiune antiinflamatorie si calmeaza durerile reumatismale. De asemenea, ca sa va intariti radacina parului si sa combateti matreata, clatiti-va pe cap cu infuzie de rozmarin. Femeile insarcinate ar trebui insa sa evite consumul de rozmarin, deoarece poate provoca avorturi, daca este folosit in cantitati foarte mari.
Cimbrul
Se foloseste mai ales uscat, deoarece isi intensifica aroma picanta, usor dulceaga, in mancaruri de legume, tocanite, preparate din carne tocata, fripturi sau sosuri pentru spaghete. Ceaiul de cimbru (1 lingurita la o cana de apa fierbinte) combate indigestia sau chiar balonarea. Daca va plangeti de parul gras sau matreata, preparati-va o infuzie de cimbru in proportii egale, lasati-o sa se raceasca, strecurati-o si clatiti-va apoi parul.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!