Shop
Ultimele 100 de articole

Nasterea—un miracol !

27 ianuarie 2011, , Vizualizări: ...

Nasterea —–un  miracol !!!
Dupa noua luni in care s-a dezvoltat in burta mamei, copilasul atat de mult dorit e gata sa vina pe lume!
Pe tot parcursul sarcinii, colul uterin al mamei este inchis si dur,pastrand fetusul in sigranta in uter. Acum insa colul se subtiaza, devine mai moale si se relaxeaza.
Incepe   MIRACOLUL NASTERII!
Ce declanseaza acest proces uluitor?Desi sunt multi factori implicati,doi sunt cu adevarat remarcabili. Primul ar fi oxitocina, un hormon produs de creier.El este prezent atat la barbati cat si la femei.Creierul femeii insarcinate insa elibereaza o mare cantitate de oxitocina cand incepe travaliul, ceea ce provoaca dilatarea colului si contractiile uterine.
De unde stie hipofiza femeii insarcinate cand sa elibereze acest hormon? Oamenii de stiinta n-au gasit inca raspunsul!

Al doilea factor implicat in procesul nasterii este placenta, care acum nu mai produce progesteron. In timpul sarcinii, progesteronul a impiedecat aparitia contractiilor puternice,Prin urmare, fara restrictiile impuse de acest hormon, uterul incepe sa se contracte. De obicei dupa 8-13 ore de travaliu, are loc expulzia fatului prin colul relaxat si dilatat, ulterior fiind eliminata si placenta. 
Copilul trebuie sa se adapteze rapid noilor conditii de viata, complet diferite de cele din uterul mamei. Plamanii lui erau plini cu lichid amniotic care este eliminat cand fetusul trece prin canalul cervical. Acum insa plamanii nou-nascutului trebuie sa se umple cu aer,iar el incepe sa respire, lucru indicat de primul planset.
E uimitor cat de rapida este aceasta adaptare la viata extreuterina!

Loading...
Organic India
Disney
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu