Legea adoptiilor in Romania - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Legea adoptiilor in Romania

Sfatulparintilor » Blogul tău » Legea adoptiilor in Romania

Educaţie – 17 Ianuarie 2012

Noul proiect legislativ al adoptiilor, nr. 250/2011 vizeaza cresterea numarului de copii adoptabili si reducerea perioadei petrecute in sistemul de protectie, astfel responsabilizandu-se tot mai mult persoanele care au obligatia ocrotirii si cresterii unui copil, sau care si-au asumat aceasta responsabilitate, printe acestia enumerandu-se parintii naturali, specialistii care lucreaza in serviciile de adoptie si nu in ultimul rand familiile adoptive.

Scopul acestei legi este de a da sansa mai multor persoane de a deveni parinti, micsorandu-se durata de adoptie a unui copil, chiar si la 30 de zile de cand a primit certificatul de nastere al copilul. De asemenea, abordeaza o noua perspectiva asupra adoptiilor internationale. Astfel, a fost adoptat un nou amendament care permite adoptarea unui copil de catre un cuplu in strainatate, cu conditia ca unul dintre soti sa fie cetatean roman si in termen de doi ani de la data de la care copilul a fost declarat adoptabil, dar nu a fost identificat niciun adoptator in Romania.

O alta conditie impusa de aceasta lege prevede ca persoanele care au fost condamnate pentru o infractiune impotriva familiei, savarsita cu intentie si pentru infractiunea de trafic de persoane sau trafic si consum ilicit de droguri, nu vor putea adopta copii. Totodata, aceasta interdictie se aplica si persoanelor care vor sa adopte singure dar ai caror soti sunt bolnavi psihic sau au un handicap mental.

O noua sansa li se va da si copiilor aflati in centrele de plasament ai caror parinti au manifestat dezinteres in cursul unui an de cand au fost abandonati, astfel incat acesti copii sa poate fi declarati adoptabili dupa acest timp in care directia de asistenta sociala a constatat clar ca nu a existat nicio legatura intre copil si familia biologica si ca nu exista nicio posibilitate de integrare a acestuia.

Fata de vechea forma a legii, una dintre cele mai importante modificari este faptul ca prezenta lege permite introducerea AND –ului in cadrul procedurii de incuviintare a adoptiilor unor copii care provin din relatiile extraconjugale ale sotiilor.

In aceasta lege, statul si-a luat propria marja de siguranta referitoare la viitorul acestor copii adoptati, astfel incat se introduce o perioada de monitorizare post-adoptie de doi ani, atat pentru a se asigura consiliere familiala, cat si pentru a avea siguranta unei integrari atat fizice cat si psihice ale copilului in noul mediu familial.

Av. Coltuc Marius

Data articol: 02/02/2012