Poate ca in timpul sarcinii iti faci o mie de ganduri referitoare la mancarea pe care trebuie sa i-o administrezi lui bebe, te interesezi de firmele de lapte praf care sunt cele mai indicate si citesti despre diversificarea alimentelor. Insa nu uita un mic-mare amanunt: cea mai buna mancarica pentru un bebe intre 0 si 6 luni este laptele matern. Alaptarea are beneficii neinchipuite, atat pentru bebe cat si pentru tine, asa ca nu te feri sa alaptezi cel putin pana la 6 luni. Referitor la beneficiile alaptarii pentru mama, acestea tin atat de sanatate – alaptatul protejeaza impotriva cancerului la san cat si de look – alaptatul te ajuta sa revii mai usor la forma initiala si sa pierzi kilogramele acumulate de-a lungul sarcinii.
Laptele matern este un soi de mana cereasca pentru bebelusul tau! Spre deosebire de formulele de lapte praf, laptele matern are o compozitie perfect echilibrata, care il face foarte usor de digerat, perfect pentru stomacelul puiului tau, care nu este inca dezvoltat la parametrii de adult si astfel are nevoie de putin ajutor. Implicit, riscul aparitiei varsaturilor in urma alaptarii e cu mult mai mic decat in urma administrarii laptelui praf.
Daca in cazul laptelui praf trebuie sa schimbi formula in functie de nivelul de dezvoltare al copilasului, laptele matern se adapteaza singur! Natura a programat laptele matern sa se adapteze in functie de nevoile bebelusului: imediat dupa nastere, laptele este foarte bogat in proteine si anticorpi. Cu timpul, treptat, scade procentul de proteine si creste cel de grasimi, importante pentru cresterea sa. Nu doar ca isi schimba compozitia, dar isi schimba si densitatea: laptele este mai lichid cand asezati bebele la san, pentru a-i calma rapid senzatia de foame si sete. Mai apoi insa, laptele devine mai consistent, pentru a-i da micutului substantele nutritive de care are nevoie si totodata senzatia de satietate.
Copilasii care sunt alimentati exclusiv la san in primele 6 luni de viata sunt de doua ori mai sanatosi decat cei care nu beneficiaza de alaptat: laptele matern protejeaza impotriva pneumoniei, infectiilor respiratorii, otitei, sinuzitei etc. O alta boala cumplita impotriva careia laptele matern actioneaza ca si un scut este leucemia, asa cum au demonstrat si studiile de specialitate. Se pare ca leucemia este datorata unei infectii ce declanseaza modificari genetice ce favorizeaza aparitia bolii. Laptele matern, prin anticorpii pe care ii contine, protejeaza impotriva unei astfel de infectii. Anticorpii continuti de laptic sunt de altfel extrem de puternici si ajuta micutul in lupta cu orice fel de infectie. Chiar si in cazurile in care bebelusii sunt nascuti prematur, ei vor fi mai feriti de infectii atunci cand sunt hraniti la san decat bebelusii nascuti la termen dar hraniti cu lapte praf.
Beneficiile laptelui matern sunt recunoscute si pe termen lung: studii recente au demonstrat ca la maturitate, copiii care au fost alaptati cel putin 6 luni imediat dupa nastere, au mai putine sanse sa dezvolte obezitate sau hipertensiune.
Desi formulele de lapte praf incearca sa imite laptele matern, niciuna nu ii va egala compozitia perfect echilibrata: glucide, proteine, grasimi, vitamine, minerale, atat de necesare unei dezvoltari armonioase.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!