Ingrijirea bebelusului cum faci fata sfaturiloe celor din jur - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ingrijirea bebelusului cum faci fata sfaturiloe celor din jur

Sfatulparintilor » Blogul tău » Ingrijirea bebelusului cum faci fata sfaturiloe celor din jur

Din momentul in care ramanem insarcinate si pana tarziu in copilaria copilului vom fi bombardati din toate partile de sfaturi , recomandari si indrumari de la cei din jur.

Bunica,prietena, nasa, fina sau pur si simplu vecina, fiecare dintre  ele au cate o idee despre cum e mai bine sa cresti si sa ingrijesti bebelusul.

De ce simt nevoia oamenii sa ofere sfaturi fara sa li se ceara acest lucru?

Asadar din momentul in care ramanem insarcinate vom fi indrumate si antrenate in adevarate "cursuri" despre simptome de sarcina, alaptat, schimbat scutece, alimente bune sau nocive, tratarea racelii si chiar in probleme de educare si disciplinare ale copilului.

Pe langa sfaturi, ei mai au tentinta sa isi exprime ingrijorarea cu privire la diverse probleme de dezvoltare si crestere ale lui: "vai, da de ce nu mananca carne?", "dar de ce sta cu bluzita bagata inauntru", "nu e normal sa stea cu piciorusele asa", " nu ti se pare ca se uita crucis"? etc.

Majoritatea celor care se antreneaza in a te ghida in cresterea bebelusului sau in rezolvarea unor probleme de sanatate sunt bine intentionati. O fac pentru ca te iubesc si tin foarte mult la tine, fie pentru ca ei  au trecut prin aceleasi situatii si stiu cum merg treburile. Insa tie iti cam ies peri albi de la atatea :intentii bune", sfaturi si recomandari din partea lor.

Cum rezolvi sfatul cuiva in mod diplomat?

Nu stii cum sa reactionezi sau sa refuzi politicos sfaturile celor din jur? iata cateva metode care functioneaza fara a rani sentimentele respectiver persoane in vreun fel:

-voi intreba medicul daca bebelusul are voie sa faca asta, El stie sigur cel mai bine ce e sigur pentru copil

-bun sfat! multumesc, o sa ma gandesc la asta

-multumesc mult! apreciez ingrijorarea ta pentru micutul meu

-multumesc, chiar este un sfat bun!-si zambeste fara a spune daca il vei pune sau nu in practica

Sfaturile neavizate si siguranta copilului

Cu toate ca toti sunt bine intentionati si vor sa ajute, ai grija pentru ca multe dintre ele pot fi periculoase. Nu garanteaza nimeni ca daca pui micutului malai copt/fierbinte intr-un prosop pe piept pentru a trata guturaiul nu il pui in pericol sau nu il agravezi mai mult afectiunea decat sa o ameliorezi.

Remediile babesti pe care le primesti cel mai adesea sunt si unele periculoase. Atentie daca ele functioneaza la adulti sau la unii copii nu inseamna ca merg si pentru micutul tau. Fii reticenta in a da crezare si ot de incredere tuturor recomandariloe pe care le primesti din jur.

Alteori aceste sfaturi si indicatii pot fi cu adevarat utile, niste recomandari la pediatru. Poti primi sfaturi pretioase pentru tratarea diverselor afectiuni sau in comportament, la care medicul sa ramana surprins cat de bine functioneaza.

 

 

 

 

Data articol: 15/03/2011