Cand ajungi acasa cu noul membru al familiei, fratele sau surioara cea mare va experimenta sentimentul de gelozie. Este frica de a pierde din afectiunea parintilor, abandonul, in favoarea nou nascutului.
Fara sa vrea, parintii acorda mai multa atentie celui mic, pentru ca si cerintele sunt in cazul sau… mai mari. Primul copil isi poate crea un sentiment de frustrare, pentru ca nu se mai afla in centrul atentiei parintilor. El nu intelege prioritatile parintesti, mai ales daca are intre 1 si 3 ani, cand gelozia poate fi cu atat mai acuta.
Copilul cel mare poate deveni chiar agresiv, excesiv de alintat, mofturos, se supara cand mezinul este alintat, ii vorbeste urat sau ii strica jucariile, asta pentru a atrage atentia asupra lui, in detrimentul „concurentei”. Da, pentru ca fratele sau surioara mai mare vede de cele mai multe ori venirea pe lume a unui nou copil ca pe o concurenta la afectiunea parintilor. Rolul vostru este sa echilibrati si armonizati relatiile in familie, pentru ca nimeni nu trebuie sa se simta inferior.
Cum „tratezi” gelozia copiilor
► Nu este usor sa te confrunti cu asemenea situatie, dar este una cat se poate de normala. Trebuie sa discutati deschis, si tu si tati, cu fetita sau baietelul cel mare, asigurandu-l ca nu il iubiti mai putin. Daca il coplesesti cu atentie de fiecare data cand are o iesire de gelozie, il vei convinge ca are dreptate si se va simti si comporta ca o victima.
► Fa un sistem al imbratisarilor. Relatia voastra trebuie sa fie speciala, asa ca imbratiseaza-l mai intai pe marisor, explica-i ca trebuie sa te ocupi de cel mic, asa cum te-ai ocupat si de el, si implica-l in povestile pe care i le spui bebelusului, dand-ul ca exemplu. Bebelusul poate nu intelege, desi adora povestile, dar primul nascut isi va asuma usor si cu mandrie rolul de frate sau sora mai mare si va capata mai multa incredere.
► O familie unita. Trebuie sa creezi o legatura stransa intre cei doi, asa ca roaga-l pe cel mare sa te ajute cand te ocupi de bebe. Fie ii citeste ceva, ii canta, te ajuta sa duci hainutele in dulap, strangeti impreuna jucariile, sunt sanse slabe sa se manifeste gelozia daca el simte ca face parte din familie, ca nu este exclus.
► Nu ii schimba programul. Este important sa-i aratam ca timpul petrecut impreuna, educatia lui si momentele de joaca, povestea de seara, sunt la fel de importante pentru noi, chiar daca ne ocupam si de noul membru al familiei.
► Nu face comparatii intre frati. Chiar daca sarcina cu cel mare a fost mai grea sau a fost un bebe mai dificil, comparatiile nu vor face decat sa ii scada stima de sine si sa ii creeze sentimente de vinovatie. Laudele sau mustrarile trebuie facute separat, pentru fiecare copil in parte, pentru ca nu trebuie sa starnesti o competitie intre ei.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!