Printre zecile de mii de documente ascunse in serverele WikiLeaks exista unele care nu s-au bucurat de atentia pe care o merita: este vorba despre rapoarte ale unor anchete, raporte diplomatice, tratative si intrigi din lumea stiintifica, a cercetarii si a protectiei mediului.
Vaticanul si alimentele modificate genetic
Potrivit WikiLeaks, in 2008, guvernul SUA a facut presiuni asupra Vaticanului pentru ca acesta din urma sa-si reconsidere pozitia cu privire la OMG-uri. Sfantul Scaun a refuzat, dar s-a facut promotor al unei critici sofisticate. "O larga raspandire a alimentelor modificate genetic in tarile in curs de dezvoltare ar putea crea o forma de imperialism economic utila doar pentru a imbogati corporatiile multinationale". Cum s-ar spune, niciun dubiu cu privire la siguranta OMG-urilor, cu conditia sa nu devina un mod de a subjuga natiunile mai sarace. Asa s-a intamplat in India, unde introducerea bumbacului modificat genetic de catre compania Monsanto a impins mii de tarani la sinucidere. Iar acesta nu este unicul "file" al WikiLeaks care priveste operatiunile Monsanto. Conform site-ului lui Assange, companiei americane i s-au pus adeseori bete in roate de catre organizatii anti-OMG in Europa, in baza unor polemici cu privire la graul YieldGard, modificat genetic pentru a produce un pesticid care a poluat cateva fluvii in Statele Unite. Ambasadorul SUA in Franta, potrivit WikiLeaks, ar fi recomandat guvernului american sa raspunda acestor critici printr-un embargo economic impus tarilor Uniunii Europene.
Afacerea Sea Sheperd
Dupa cum anunta pe 6 ianuarie cotidianul The Guardian, intre finele lui 2009 si inceputul lui 2010, guvernul japonez a cerut ajutor americanilor pentru a rezolva problema Sea Shepherd, grupul ambientalist care militeaza de ani de zile impotriva vanatorii de balene. Statele Unite au acceptat, cu conditia ca Japonia sa micsoreze cotele de pescuit balene, si sa participe la negocierile unor cote mai reduse si cu Islanda, o alta natiune care vaneaza balene. Ulterior, Washington a cerut International Whaling Commission, organismul care se ocupa cu reglementarea pescuitului de cetacee, sa "garanteze siguranta pe mari", referindu-se in mod clar la atacurile navei Sea Shepherd impotriva balenierelor japoneze. Tot potrivit The Guardian, guvernul britanic si alte tari europene ar fi refuzat propunerea.
ADN-ul diplomatilor
In iulie 2009, Departamentul de Stat al SUA a ordonat diplomatilor americani raspanditi in toata lumea sa stranga amprente digitale, fotografii, scanari ale irisului si probe de ADN de la reprezentantilor diplomatici din Africa de Sud, orientul Mijlociu, China, Cuba si Asia. Amprentele si fotografiile sunt o practica obisnuita deja de ceva timp, dar probele genetice si scanarile irisului sunt o noutate utilizata pentru verificarea identitatii subiectului. Problema a fost ca aceste cereri nu s-au limitat la tari ostile Statelor Unite sau potential periculoase, ci si la membrii ai Natiunilor Unite. Documentele WikiLeaks nu arata insa si cum au fost utilizate de catre americani informatiile stranse.
Tibetul si pericolul schimbarilor climatice
"Tibetul moare, avem nevoie de ajutorul americanilor. Potrivit WikiLeaks, aceste cuvinte au fost pronuntate de Dalai Lama in persoana. Dar pericolul la care se refera liderul nu este China, ci schimbarile climatice, poluarea si despadurirea care afecteaza Tibetul.
Anglia si rezervele marine
Pe parcursul anilor '60 si '70, Anglia a permis Statelor Unite sa utilizeze arhipelagului Chago din Oceanul Indian pentru teste atomice, deportand circa 2.000 de locuitori. De-atunci si pana acum, acestia au cerut autoritatilor de la Londra permisiunea de a se intoarce acasa si, dupa nenumarate refuzuri, au cerut ajutorul Curtii Europene pentru Drepturile Omului. In aprilie 2010, Anglia a transformat zonele respective, o zona de marimea Californiei, in rezerva marina.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!