Shop
Ultimele 100 de articole

Despre Dragobete

06 februarie 2011, , Vizualizări: ...

Wikipedia spune asa: Dragobetele este o sărbătoare românească celebrată pe = 24 februarie sau în unele locuri pe sau la 28 februarie, l, 3 și 25 martie. Sărbătoarea de Dragobete este considerată echivalentul românesc al sărbătorii Valentine's Day , sau ziua Sfântului Valentin, sărbătoare a iubirii. Etimologia cuvântului a fost dezbătută de numeroși etnologi și filologi, propunându-se variate explicații pentru originea sa. Tradiții se păstrează cu precădere în sudul și sud-vestul României. Biserica ortodoxă din Republica Moldova a contestat materialul prezentat de Partidul Liberal pentru a promova această sărbătoare 

Dragobetele este o sarbatoare mai veche cu cel putin cinci secole decat concurenta Valentine's Day . Din pacate Dragobetele nu a reusit sa intre in "circuit", nu s-a internationalizat si mondializat precum Ziua Indragostitilor de pe 14 februarie, ba din contra, si-a pierdut din atentia de odinioara.
 

Acum lumea il tine mai degraba din spirit national decat ca opozitie veritabila la stantul Valentin Deci, ce e cu Dragobetele?
Pai, Dragobetele este fiul Babei Dochia, maicuta batrana si cam nesabuita. Fecioru nu se abate prea mult de la linia maternala: este neastamparat si navalnic. Ziua lui pica, precum a mamei sale, tot iarna, pe 24 februarie, si e un fel de "start" al amorului in noul an.

Treptat, Dragobete a devenit un fel de garant al iubirii mai mult sau mai putin durabile.
Dragobete avea si o oarecare functie in materie de estetica feminina. Fetele strangeau, in noaptea aceea, ultimile firicele de zapada si le puneau intr-un ciubar introdus in casa, unde se transformau in apa. Acest lichid, un fel de apa distilata, urma sa fie folosit in tratamente cosmetice primitive, precum si la descantece de dragoste.

Barbatii mai in varsta par sa fi fost singurii care aveau si alte preocupari, afara de cele erotice. Probabil fiindca nu ai puteau alerga pe campii pentru un simplu sarut, ei ramanand prin curte.
Pana la urma, se pare ca lui Dragobete i s-a cam stricat afacerea. Din nebagare de seama, spune o legenda, el i-a incurcat cararile Maicii Preciste, iar aceasta l-a transformat intr-o buruiana numita Năvalnic.

 

Loading...
Organic India
Disney
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu