Primavara este momentul in care totul prinde viata, in care natura inverzeste, pasarile canta mai frumos, iar soarele ne incalzeste mai mult cu fiecare zi care trece. Oricat de mult ne-am bucura ca scapam de iarna grea, de vantul si temperaturile greu de suportat, primavara este totusi anotimpul in care ne confruntam cu asteniile.
Oboseala, lipsa chefului de viata, starile continue de somnolenta, de iritare si melancolie sunt rezultatele asteniei de primavara. Aceasta apare ca urmare a faptului ca functiile organismul incetinesc din cauza lipsei unei alimentatii corecte, a vitaminelor si mineralor de care corpul nostru are foarte multa nevoie dar si pentru ca uneori se face o trecere brusca de la iarna la primavara.
Aceste schimbari afecteaza sistemul nervos si duc la aparitia starilor de disconfort. In general, astenia de primavara se manifesta prin urmatoarele simptome:
- Stari continue de oboseala si somnolenta;
- Dureri de cap;
- Lipsa de energie;
- Putere de concentrare redusa;
- Scaderea puterii fizice;
- Lipsa poftei de mancare;
- Depresie.
Este bine de stiut ca astenia de primavara nu este o boala, ci o tulburare de sanatate, o stare de slabiciune care se trateaza relativ simplu.
Asadar, iata cateva dintre remediile care vor trata rapid si usor astenia de primavara:
Mananca sanatos
Mananca zilnic fructe si legume proaspete care sa ofere corpului tau toate vitaminele si mineralele necesare pentru intarirea organismului. Merele, bananele, portocalele, kiwi, rodiile, morcovii, broccolii, salata verde si ridichile actioneaza toate in beneficiul sanatatii tale, asa ca nu ezita sa le consumi ori de cate ori ti-e pofta de ceva bun.
De asemenea, vitamina C care se gaseste in majoritatea fructelor si a legumelor are rolul de a energiza organismul, de a-l proteja de radicalii liberi si de a alunga starile de oboseala.
Totodata, consuma alimente bogate in vitamina B pentru a ajuta la refacerea formei fizice si psihice. Alimentele care au un continut ridicat de vitamine din complexul B sunt: drojdia de bere, ficatul de pasare, pestele, salata, cerealele etc.
Ia suplimente vitaminice
La inceputul fiercarui an este indicat sa-ti faci un set de analize pentru a sti daca suferi de vreo afectiune sau daca esti predispus/a la imbolnavire. Daca in urma analizelor de sange a reiesit faptul ca ai carente de vitamine in ciuda faptului ca ai mancat sanatos, poti lua, la recomandarea medicului, un supliment alimentar. Ai grija sa respecti insa dozele si termenul de administrare recomandate de medic.
Odihneste-te
Evita sa pierzi noptile si incearca sa dormi cat mai bine, cel putin 8 ore/noapte. Intreg organismul se reface in timpul somnului si isi recapata fortele. Totusi, nu incerca sa dormi foarte mult pentru ca astfel te vei simti mereu obosit si vei dori sa dormi continuu.
Inainte de culcare bea un ceai sau lapte cald indulcit cu miere pentru un somn cat mai adanc si odihnitor.
Fa miscare fizica
Chiar daca nu te simti in stare sa mergi la sala ori sa faci jogging in parc, poti incepe prin a evita liftul si a urca pe scari ori de cate ori ai ocazia. De asemenea, incearca sa mergi cat mai mult pe jos, indiferent ca mergi la un magazin care se afla mai departe de tine sau ca te plimbi in fiecare seara pe strazile de langa locuinta ta.