Cum sa ai mai multa energie la inceput de primavara - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Cum sa ai mai multa energie la inceput de primavara

Sfatulparintilor » Blogul tău » Cum sa ai mai multa energie la inceput de primavara

 

La finalul sezonului rece, rezerva de energie a organismului se apropie de sfarsit. Lunile februarie si martie sunt cosmar pentru foarte multe persoane: ten palid, oboseala cronica, nervozitate. Poti face fata acestei stari neplacute prin cateva metode prin care poti sa-ti pastrezi energia si sa-i oferi corpului exact aceea ce are nevoie: sanatate si liniste.

 

Iata cateva metode prin care sa incepi primavara in forta si sa ai parte de mai multa energie:

1 Culca-te devreme, ridica-te din pat cand apare soarele. Mergi la culcare cat se poate de devreme si asteapta ca soarele sa-ti invadeze camera cu lumina, inainte sa te ridici din pat. Este bine sa dormi in fiecare noapte 8-9 ore. Potrivit specialistilor, este important sa ai o cina usoara pentru a dormi usor, iar in timpul somnului sa-ti indoi bratul si sa-ti sprijini capul pe acesta. Cascatul este o actiune normala si sanatoasa, pentru ca astfel se oxigeneaza mai bine creierul si se relaxeaza corpul.

2 Nu te enerva. Este indicat sa eviti experientele emotionale puternice deoarece iti consuma foarte mult din energie. Fa intotdeauna activitati placute care te fac sa te simti bine. De exemplu, atunci cand este frig si innorat afara, stai in pat cu o carte frumoasa in brate sau pune in aplicare unul dintre hobby-uri care nu necesita iesitul afara: tricoteaza, asculta muzica, mestereste ceva prin casa, fa gimnastica etc.

3 Invinge depresia de iarna prin luminoterapie. Cercetari stiintifice au demonstrat ca expunerea la lumina stimuleaza glanda pineala (epifiza) care afecteaza producerea de serotonina (substanta cunoscuta sub numele de „hormonul fericirii). Prin luminoterapie poti de asemenea sa-ti intaresti sistemul imunitar, sa activezi functiile celulare si sa faci fata unui numar mare de tulburari. Daca vremea iti permite, iesi afara zilnic si lasa soarele sa actioneze asupra spiritului si a starii tale de buna dispozitie.

4 Miscarea fizica este esentiala pentru activarea energiei din corp, insa evita sa depui un efort exagerat. In medicina chineza, transpiratia este vazuta ca o eliberare a energiei yang. Insa, nu trebuie sa faci miscare pana obosesti si transpiri excesiv. Mareste rezervele de energie prin efectuarea unor activitati fizice, insa intr-un mod moderat.

De exemplu, mersul este o activitate moderata care iti stimuleaza energia corpului. Poate parea paradoxal, insa cu cat vei face mai multa miscare, cu atat vei fi mai putin obosit/a. Prin exercitiile pe care le practici, iti indrepti atentia catre un alt lucru, vei uita de oboseala si vei diminua stresul. Nu trebuie neaparat sa te apuci de un sport de performanta, insa o plimbare usoara pe jos este cel mai bun euforizant dintre anti-depresive. Este recomandat sa mergi incet, fara sa depui un efort prea mare, aproximativ o jumatate de ora, la fiecare sedinta.

5 Repartizeaza-ti activitatile epuizante, pe mai multe zile, etape etc. Nu incerca sa faci o singura data foarte mult. Daca ai posibilitatea, incearca sa prioritizezi lucrurile astfel incat sa-ti permiti sa faci cate doua, maximum trei lucruri, pentru ca la final de zi sa nu fi complet epuizat/a.

6 Mananca potrivit sezonului in care te afli. Pentru a-ti mentine sanatatea si energia la standarde ridicate in lunile friguroase, este recomandat sa eviti mancarea rece si uscata, reducand sarea pentru a-ti proteja rinichii. O alimentatie sanatoasa este importanta pentru intarirea sistemului imunitar si mentinerea unui organism sanatos. Corpul consuma mai multa energie decat de obicei pentru a-si pastra temperatura normala. Ca urmare, este bine sa optezi pentru grasimi vegetale si animale de calitate.

Cele mai bune grasimi care pot fi consumate si care contribuie la protejarea organismului impotriva frigului sunt cele provenite din peste (macrou, somn, crap, somon). Acestea contribuie la fluidizarea sangelului si la vascularizarea organismului. Afla mai multe despre ce este bine sa mancam iarna de AICI.

7 Imbraca-te corespunzator si acorda o atentie speciala abdomenului. In medicina chineza, abdomenul este considerat „magazia” unde corpul isi tine rezervele de energie. Pastrandu-ti abdomenul la caldura si protejat de temperaturile scazute iti ajuti sistemul imunitar sa nu aiba de suferit. Potrivit teoriei chineze, un mod foarte eficient de a-ti reface rezervele de energie este sa-ti aplici pe abdomen din cand in cand o sticla cu apa calda.

8 Respira corect, aer proaspat. Exista doua tipuri de respiratie: respiratie automata si respiratia constienta. Aparent banala, aceasta functie naturala cu care ne nastem difuzeaza energie vitala la nivelul intregului organism. Chinezii sunt cei care au creat din modul de a respira o adevarata metoda de a trai sanatos.

Atat inspiratia cat si expiratia deopotriva sunt importante. Expiratia trebuie sa fie suficent de profunda incat sa poti elimina din organism tot bioxidul de carbon, dar si tensiunea acumulata. Deschide geamul periodic, indiferent ca esti acasa sau la serviciu, si aeriseste bine incaparerea in care iti petreci timpul.

Data articol: 04/02/2011