Este demonstrat stiintific faptul ca lumina si culorile au efecte diferite asupra afectivitatii indivizilor. Culorile activeaza prin intermediul retinei terminatiile nervoase si influenteaza moralul. Reactiile si atitudinile fata de anumite tonuri de culoare sunt influentate de puterea pe care culorile o exercita asupra psihicului nostru: ele ne pot calma, relaxa sau vindeca, sau ne pot face tristi, pot induce o stare de nervozitate etc. De asemenea, putem ghici calitatile sau defectele unei persoane in functie de preferintele pe care le are pentru anumite culori.
Cromoterapia nu este o metoda noua de mentinere a sanatatii. Cu mii de ani in urma, in Extremul Orient, in China si mai ales in India, filtrele de diferite nuante, obtinute din pigmenti vegetali, erau frecvent utilizate pentru tratarea bolilor cu ajutorul luminii colorate. In Evul Mediu, marii maestri ai folosirii luminii colorate au fost bizantinii cu celebrele lor vitralii, care creau jocuri feerice de nuante. In prezent, studiile legate de efectele culorilor sunt tot mai bine documentate. Tinand cont ca mai bine de 70% din impresiile pe care le retinem si care ne influenteaza psihic sunt vizuale, este explicabil de ce se acorda o atentie deosebita acestui aspect.
Rosul este un stimulent general: excita, provoaca, mobilizeaza, incita la actiune, faciliteaza asociatiile de idei, creste presiunea sangvina si activeaza respiratia. Induce vitalitate, curaj si incredere in sine. Dar poate simboliza si agresiunea sau pericolul. Unele culturi o asociaza cu masculinitatea. De exemplu, vechii egipteni isi pictau in alb statuile care reprezentau femei, iar pentru cele care reprezentau barbati utilizau maro (considerat a fi un ton de rosu). Fiind o nuanta calda, puternica, intensa,
energizanta, este indicata in cazul asteniei, a racelii sau gripei, a durerilor reumatice, a anemiei s.a.
Albastrul are proprietati sedative. Stimuleaza apararea organismului si combate insomnia, induce starea de liniste interioara si incita la meditatie. In exces, duce la depresie. Chiar daca in anumite culturi albastrul a fost privit ca fiind culoarea cea mai apropiata de negru si tonurile inchise, o nuanta negativa prin urmare, albastrul desemneaza personalitatile idealiste si aduce liniste in suflet. Are un efect relaxant asupra sistemului nervos si este recomandata folosirea lui ca agent terapeutic in tulburarile somnului. Albastrul, nuanta antisoc, stimuleaza imunitatea, calmeaza febra, reduce inflamatiile, aduce liniste si optimism, avand efecte psihostabilizante. Este culoarea fidelitatii, a concentrarii si a seriozitatii.
Violetul calmeaza durerea si stimuleaza intelectul, microcirculatia cerebrala, combate disfunctiile vezicii biliare si ale rinichilor. Unul dintre secretele geniului lui Leonardo da Vinci a fost lumina violeta, rezultat al filtrarii razelor soarelui de amiaza prin draperiile camerei sale, in care petrecea mult timp inainte de a lucra. Violetul intareste sistemul imunitar, mareste amplitudinea respiratiei, regleaza activitatea cardiaca. Este recomandat si in cazul tulburarilor de vedere, dar si impotriva cistitei, a crampelor musculare si… a celulitei! Preferinta pentru nuantele clare de violet, indica o natura sincera, inocenta si intelepciune.
Albul nu este culoare, este lumina absoluta, el inseamna echilibru, calm, pace si prospetime. Albul alina durerile reumatice, lasa energiile pozitive sa patrunda in corp. Este simbolul tineretii si al frumusetii eterne. Este foarte important de retinut ca exista o diferenta uriasa intre albul naturii si cel obtinut in industria colorantilor – genul de alb obsedant, "de spital", are efect deprimant.
Portocaliul indeparteaza senzatia de oboseala, stimuleaza vezica biliara si este recomandat in probleme digestive si respiratorii. De asemenea, este un stimulent al glandei tiroide. Energia portocaliului ne face mai veseli si ne creste pofta de viata. Aceasta culoare este folosita ca mijloc terapeutic pentru a elimina starile de anxietate si pentru a introduce o nota de culoare in mediile terne, mohorate. Se recomanda in tratarea astmului, a tusei iritative, a febrei, a variatiilor de tensiune arteriala, a spasmofiliei si nu numai. Este indicat in mod special pentru depasirea inhibitiilor, a unor obsesii si a tulburarilor sexuale.
Verdele este culoarea sperantei si a gandirii pozitive, a echilibrului si a autocontrolului. Este benefic atunci cand ai probleme sentimentale, probleme cu tensiunea arteriala sau in caz de insomnie. Verdele inseamna viata, cresterea si renasterea, fiind culoarea vegetatiei ce ne inconjoara. Verdele se recomanda atat pentru migrene, alergii, hipertensiune, gripa, nevralgii, insomnie, cat si pentru tumori benigne sau chiar boli de cancer.
Galbenul combate starea depresiva si indica o serie de calitati, cum ar fi luciditatea, stapanirea de sine, simtul onoarei, optimismul si dragostea de viata. Este ideal in oboseala mintala, stres, in probleme digestive. El da senzatia de caldura, calmeaza psihonevrozele si stimuleaza functiile hepatice. Energia culorii galben ne ajuta sa gandim mai clar si ne stimuleaza interesul si curiozitatea. Este folosit in cromoterapie pentru a indeparta starile de stres si depresie.
Cromoterapia poate fi aplicata prin culoarea hainelor pe care le purtam sau nuanta si tonalitatea interiorului in care locuim, de aceea este foarte important sa fim atenti la culorile care ne inconjoara.
Metoda cea mai eficienta in cromoterapie implica folosirea unei lampi de cromoterapie. Poate fi orice lampa de mare putere utilizata de fotografi in laboratoarele foto. Lampa de cromoterapie este ermetic inchisa si la ea se pot atasa filtre colorate diferit in functie de necesitatile noastre. Cand o folosim, vom atasa la ea un anumit filtru din sticla colorata in functie de efectul pe care il dorim.
LUNA PLINĂ din Taur din 15 noiembrie 2024 aduce SUCCES răsunător pentru aceste 4 ZODII
VENUS a intrat în CAPRICORN din 11 noiembrie 2024. Mesaj SPECIAL al Universului pentru 4 ZODII