Ce calitati nutritive are uleiul, cum trebuie sa il consumam si in ce cantitate? Acestea sunt doar cateva dintre intrebarile pe care si le pun oamenii despre acest aliment foarte utilizat in prepararea mancarurilor. Uleiul este un aliment indispensabil functionarii organismului, datorita substantelor nutritive pe care le contine.
Ce este uleiul alimentar?
Uleiul alimentar reprezinta materii grase provenite si surse vegetale, utilizate in bucatarie pentru a gati sau pentru a asezona unele mancaruri. Ele sunt compuse din 99% lipide (sau acizi grasi) si sunt lichide, la temperatura camerei. Una dintre caracteristicile lor principale este aceea ca nu se amesteca impreuna cu apa. Acestea sunt lichide grase, vascoase, de origine vegetala. In functie de procedeul de fabricatie utilizat, se disting uleiuri virgine si uleiuri rafinate.
Calitatile nutritive ale uleiurilor
Uleiurile sunt indispensabile pentru sanatatea organismului, indiferent de varsta. In mod normal, acestea ar trebui sa constituie 30% din aporturile energetice zilnice. Constituite din acizi grasi (Omega 3 si Omega 6), uleiurile sunt surse de energie indispensabile functionarii corpului. De fapt, ele contin toti acizii grasi (saturati, mononesaturati si polisaturati) in proportii diferite in functie de fiecare tip de ulei.
Odata absorbiti, acesti acizi grasi esentiali asigura membranelor celulelor nutrientii necesari pentru functionarea eficienta a unui creier sanatos. Altii sunt necesari formarii moleculelor pentru activitatile de tip hormonal sau asigura functii precum coagularea sangelui. Desi sunt compuse 99% din materii grase, uleiurile detin si vitamine importante pentru sanatatea organismului, precum Vitamina E si D, dar si polifenoli (antioxidanti foarte puternici).
Cat ulei poti sa consumi
Nu trebuie sa suprimi uleiul din alimentatie, de teama ca este un produs foarte gras, insa ai grija sa consumi o cantitate limitata. Cantitatea necesara care poate acoperi nevoile zilnice este de 2 linguri de ulei.
Truc: variaza uleiurile pentru a profita din plin de beneficiile lor nutritionale si de gustul acestora.
- Uleiuri pentru gatit: pentru ca detin mai putin acizi grasi polisaturati, uleiurile de masline si de arahide sunt foarte stabile in ceea ce priveste prepararea termica (pana la 200 °C). Alte uleiuri cum sunt cele de porumb, struguri si floarea-soarelui sunt mai sensibile si nu trebuie preparate la mai mult de 180°C.
- Uleiuri pentru asezonat: mult mai bogate in acizi grasi polinesaturati, uleiurile de nuci, soia si rapita rezista foarte greu la preparare termica (degaja un miros neplacut) si trebuie folosite doar pentru prepararea salatelor. De asemenea, uleiurile de porumb, masline, struguri si floarea soarelui pot fi utilizate fara probleme pentru a asezona anumite mancaruri.
Cum se conserva uleiurile
Conservarea uleiurilor necesita respectarea catorva principii simple:
- Pastreaza uleiurile intr-un mediu racorors, ferit de lumina puternica a soarelui, in sticle bine inchise pentru a preveni oxidarea si rancezirea;
- Pentru a evita aparitia compusilor chimici nedoriti, nu praji uleiul la mai mult de 180°C;
- Filtreaza-l dupa fiecare utilizare si schimba-l dupa 8-10 prajeli.
Mituri false despre uleiuri
- Uleiul este mai putin caloric decat untul
FALS. Uleiul contine 100% materii grase si 900kcal/100g fata de 81% materii grase si 740/100g pentru unt.
- Uleiul de masline este mai putin gras decat alte uleiuri
FALS. Toate uleiurile contin 100% materii grase.
- Uleiul de masline este uleiul ideal
FALS. Nu exista un ulei ideal. Uleiul de masline detine mai multe calitati nutritive, deoarece este bogat in acid oleic, insa contine foarte putini acizi grasi alfa-linolenic, o substanta nutritiva esentiala pentru organism. Pentru a echilibra balanta nutritionala, trebuie asociat cu alte tipuri de ulei: ulei de rapita, de soia, de germeni de grau sau de nuci.
- Daca ai colesterol, reduci toate materiile grase
FALS. Solutia cea mai buna este sa alegi eficient grasimile. Consuma cu moderatie alimentele bogate in grasimi animale (unt, smantana) si opteaza pentru variante mai usoare. Privilegiaza uleiurile vegetale pentru a beneficia de acizi grasi nesaturati. Foloseste o cantitate mica de ulei de masline pentru prepararea mancarurilor si opteaza pentru diverse tipuri de peste, de doua-trei ori pe saptamana, datorita faptului ca este un aliment bogat in acizi grasi omega 3.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!