Ceaiul rosu sau planta rooibos este adesea prescris in cazurile de hipertensiune, insuficienta hepatica ori depresie. Planta poate fi utilizata chiar si de persoanele cu pietre la rinichi, deoarece nu contine acid oxalic.
Acest ceai este un produs originar din Africa, foarte cunoscut si apreciat pentru continutul sau bogat in magneziu, potasiu si minerale. Rooibos-ul creste absorbtia de fier in organism, calmeaza sistemul nervos si poate contribui la pierderea in greutate.
Excelent antioxidant
Expertii considera ca beneficiile ceailui rosu se datoreaza polifenolilor. Acestia sunt compusi naturali antioxidanti gasiti si in ceaiul verde sau negru. Polifenolii au efect antiviral si proprietati antibacteriene.
Activitatea antioxidanta oferita de ceai este echivalenta cu cea a 22 de fructe si legume, inclusiv portocale, morcovi sau brocoli.
Lupta impotriva cancerului
Anumiti polifenoli actioneaza ca antioxidanti puternici, care combat efectele unor radicali liberi si fac ADN-ul mult mai rezistent si mai puternic. Astfel, ceaiul rosu poate sa previna diverse forme de cancer si inhiba cresterea unor tumori deja existente.
Anti-imbatranire
S-a constatat ca ceaiul rece contine antioxidanti naturali. Acestia ajuta la eliminarea sau neutralizarea toxinelor aflate in organism. Astfel, rooibos-ul poate duce la contracararea procesului de imbatranire si la stimulatea sistemului imunitar.
De asemenea, acest ceai este recunoscut pentru fortifierea si grabirea cresterii parului.
Ceaiul rosu este benefic pentru:
Persoanele cu un stil de viata alert. Ceaiul elibereaza trupul de stres si poate fi consumat, fara limite, pe tot parcursul zilei. Poate fi consumat si fara zahar pentru ca este mult mai putin amar decat celelalte ceaiuri. Ceaiul rosu nu ingrasa si nu contine calorii.
Copiii hiperactivi si care au probleme cu somnul. Ceaiul rosu este o sursa buna de vitamine si minerale. Poate fi folosit ca supliment natural datoria continutului de calciu, magneiziu si fluor, care contribuie la buna dezvoltare a sistemului osos si a dintilor.
Nou nascutilor, de asemenea, li se poate da ceai rosu. Acesta lucreaza foarte bine impotriva colicilor si crampelor. In cazul copiilor, poate fi folosit si pentru uz exten la calmarea iritatiilor pielii (cum sunt cele cauzate de scutece).
Sportivii se bucura de mineralele esentiale oferite de ceaiul rosu. Fierul, potasiul, sodiul si zincul sunt doar cateva dintre proprietatile de care persoanele active au nevoie.
Alte beneficii:
Ceaiul rosu fortifica sistemul imunitar si miscroreaza riscurile de atacuri vasculare cerebrale ori de boli cerebrale. Inhiba dezvoltarea bacteriilor din cavitatea bucala, bacterii asociate si cu formarea placii. Este o excelenta sursa de fluoride. Ceaiul rosu nu contine coloranti, aditivi sau conservanti. Acesta este pur, natural si fara cofeina. Mentine o piele frumoasa si stralucitoare. O ceasca de ceai inainte de culcare, ofera un somn linistitor. Indeparteaza greata, constipatia si arsurile la stomac.
200 ml de ceai rosu contin: fier – 0,07 mg, potasiu – 7,12 mg, sodiu – 6,16 mg, calciu – 1,09 mg, cupru – 0,07 mg, zinc – 0,04 mg, magneziu – 1,57 mg, fluor – 0,22 mg, mangan – 0,04 mg.
Produsul se gaseste in supermarketuri si costa in jur de 5 ron. Acesta se afla sub forma de pliculete, cu diverse arome (precum vanilie) sau simplu.