Arsurile la stomac sunt adesea descrise ca o „durere vie” care se situeaza sub stern sau popular zis in capul pieptului. Multe persoane asociaza aceste senzatii neplacute cu mesele copioase, foarte bogate in grasimi, in timp ce altele resimt o durere care apare noaptea si care perturba somnul din cauza stresului puternic la care sunt supuse zilnic.
Arsurile la stomac sunt o tulburare a starii de sanatate a organismului care se intensifica dupa luarea meselor si dupa ce persoana se intinde in pat sau isi inclina pozitia corpului. O mancare bogata in grasimi, foarte condimentata, menta piperata, cafeaua, alcoolul si tigarile se pot afla la originea arsurilor la stomac.
Cine sufera de arsuri la stomac?
Aproximativ 90% dintre persoane sufera arsuri la stomac in anumite momente din viata. Unii insa au astfel de crize extrem de frecvent. In cazul celor care au arsuri la stomac frecvente si de o intensitate mare este indicat sa se administreze medicamente speciale pentru a controla simptomele. Este indicat ca tratamentul sa fie recomandat de catre un medic specialist pentru ca arsurile la stomac se pot agrava si mai tare.
Femeile insarcinate sufera adesea de arsuri la stomac, in special in ultimul trimestru de sarcina. Specialistii sunt insa de parere ca o parte din vina o poarta si hormonul de sarcina – progesteronul – care incetineste procesul de digestie. De asemenea, in aceasta perioada sistemul digestiv functioneaza mai greu pentru ca presiunea din abdomen creste iar sucul gastric tinde sa urce catre esofag.
Exista un mit potrivit caruia arsurile la stomac survin in momentul aparitiei parului la bebelus. Studii recente efectuate pe un grup de gravide au aratat faptul ca exista un sambure de adevar. Astfel, cercetatorii din cadrul universitatii „John Hopkins” au confirmat ca gravidele care au acuzat arsuri la stomac au nascut bebelusi cu par, in timp ce gravidele care nu au suferit de asa ceva au adus pe lume bebelusi cu foarte putin par sau chiar deloc.
Cauzele aparitiei arsurilor la stomac
Arsurile la stomac frecvente sunt adesea un simptom clasic al unei tulburari a stomacului denumita refluxul gastro-esofagian. In urma cresterii cantitatii de suc gastric, acesta urca din stomac in esofag.
Cum poti stii daca arsurile la stomac sunt un simptom al refluxului gastric?
Medicul va stabili diagnosticul de reflux gastro-esofagian bazandu-se pe o descriere a simptomelor si in functie de frecventa lor (doua zile sau mai multe pe saptamana). Insa nici frecventa si nici gravitatea simptomelor nu reprezinta un bun indicator in ceea ce priveste tulburarile esofagiene.
Inainte de a evalua aceste probleme, probabil vei fi supus/a unui examen cunoscut sub numele de endoscopie care consta in introducerea unui tub in esofag pentru a studia peretele. Totusi, acest control este efectuat doar daca tratamentul medicamentos nu s-a dovedit eficient.
Esofagul este canalul care permite mancarii sa treaca din cavitatea bucala in stomac. Dat fiind ca functia esofagului este de a transporta hrana, peretele sau intra in contact permanent cu acidul gastric (acid si pepsina), la intervale mici de timp. Exista intre esofag si stomac un dispozitiv de inchidere care opreste trecerea continutului din stomac in esofag.
Daca se produce refluxul, esofagul poate in mod normal sa reintoarca continutul in stomac si de asemenea poate neutraliza acidul. Insa, exista o situatie speciala cand acidul gastric ramane in esofagul persoanelor afectate de boala refluxului gastro-esofagian mai mult timp decat este normal. Se intampla acest lucru pentru ca dispozitivul de inchidere dintre stomac si esofag nu functioneaza corespunzator sau pentru ca esofagul nu reuseste sa impinga continutul inspre stomac si sa neutralizeze acidul
Saliva este unul dintre mijloacele pe care corpul le foloseste pentru a neutraliza efectiv acidului gastric care se gaseste in esofag. In timpul somnului, cantitatea de saliva se diminueaza. Acest fenomen poate contribui la aparitia simptomelor de arsura la stomac in special pe timpul noptii. Fumatul diminueaza secretia de saliva iar nicotina din tigari are o influenta asupra dispozitivului de inchidere situat intre esofag si stomac.
Anumite alimente pot cauza o proasta functionare a dispozitivului de inchidere intre esofag si stomac. Printre acestea se numara alimentele cu multe grasimi, condimentele, ciocolata etc. Chiar si diferite medicamente eliberate pe reteta medicala pentru a trata anumite boli pot slabi dispozitivul de inchidere. De asemenea, obezitatea este un factor de risc in ceea ce priveste refluxul gastro-esofagian.
Refluxul gastro-esofagian acutizeaza probleme deja existente
Refluxul gastro-esofagian neglijat pe o lunga perioada de timp poate duce la iritarea peretelui esofagului (afectiune denumita esofagita) si implicit la aparitia cicatricilor la nivelul esofagului. Aceste cicatrici formeaza stenoze (ingustare a unui canal sau a unui orificiu din organism in urma unei cicatrizari, a unei inflamatii, a unei tumori etc) care pot ingreuna procesul de deglutitie.
Neglijat, refluxul gastro-esofagian poate cauza alte probleme grave. Peretele esofagului al persoanelor afectate de reflux gastric va suferi modificari celulare. Se poate produce afectiunea ulcerul lui Barett iar riscul de cancer de esofag creste simtitor.
Cand trebuie sa mergi la medic?
Daca simptomele arsurilor la stomac apar tot mai des si daca intervereaza cu somnul si activitatea cotidiana, este indicat sa consulti medicul. De asemenea, iata ce trebuie sa reprezinte pentru tine un semnal de alarma:
<!–
google_ad_client = „pub-1808074875710438”;
/* 200×200, created 11/29/10 */
google_ad_slot = „1599755470”;
google_ad_width = 200;
google_ad_height = 200;
//–>
[removed][removed]
[removed][removed][removed][removed][removed][removed][removed][removed]google_protectAndRun(„render_ads.js::google_render_ad”, google_handleError, google_render_ad);[removed] <iframe allowtransparency=”” frameborder=”0″ height=”200″ hspace=”0″ id=”google_ads_frame1″ marginheight=”0″ marginwidth=”0″ name=”google_ads_frame1″ scrolling=”no” src=”http://googleads.g.doubleclick.net/pagead/ads?client=ca-pub-1808074875710438&output=html&h=200&slotname=1599755470&w=200&lmt=1296072846&ea=0&flash=10.1.102.64&url=http://sanatate.acasa.ro/boli/arsurile-la-stomac-o-durere-ascunsa-860.html&dt=1296072846687&shv=r20101117&jsv=r20110120&saldr=1&correlator=1296072846718&frm=0&adk=1566386202&ga_vid=1172622467.1296072559&ga_sid=1296072559&ga_hid=480234423&ga_fc=1&u_tz=120&u_his=6&u_java=1&u_h=768&u_w=1024&u_ah=738&u_aw=1024&u_cd=32&u_nplug=0&u_nmime=0&biw=1003&bih=588&ref=http://sanatate.acasa.ro/boli/5-obiceiuri-sanatoase-care-te-pot-imbolnavi-148783.html&fu=0&ifi=1&dtd=63″ vspace=”0″ width=”200″></iframe><!– in_array –>
– simptomele apar dupa ce ai implinit 55 de ani;
– pierdere in greutate neasteptata;
– anemie sau scadere a nivelului de fier din sange (senzatie permanenta de oboseala, paloare a fetei, slabiciune fizica);
– stari de greata, insotite de varsaturi;
– dificultate la inghitire.
5 sfaturi pentru a limita arsurile la stomac
1. In momentul in care stai la masa relaxeaza-te. Acorda timp suficient meselor principale, mesteca incet pentru ca astfel iti ajuti stomacul sa digere mancarea.
2. Nu te intinde in pat imediat ce ai mancat. Asteapta cel putin doua ore. Evita sa consumi ceva inainte de culcare si foarte important: dormi pe o perna usor ridicata.
3. Evita sa bei alcool pentru ca ajuta la cresterea sucului gastric.
4. Sunt eficiente o serie de medicamente: antiacidele de exemplu sunt recunoscute pentru eliminarea arsurilor la stomac care apar ocazional.
5. Daca arsurile la stomac sunt asociate cu respiratie suieratoare, cu tuse, stari de greata si varsaturi este recomandat sa consulti de urgenta medicul.
Alimente de evitat/ de privilegiat
Anumite alimente pot contribui la aparitia arsurilor la stomac facilitand aparitia refluxului gastric in esofag. Altele pot creste producerea sucurilor gastrice. De aceea, este important sa ai grija la ceea ce iti pui in farfurie.
– De privilegiat: alimentele bogate in proteine (carne, peste, pasare) si produse lactate (lapte, branza slaba, produse degresate).
– De evitat: alimente bogate in materii grase (prajeli, lapte, carne grasa), ciocolata, menta (bomboane, ceaiuri etc) si ceapa.