Fereste-te de arsurile solare!
Arsurile solare reprezinta o inflamatie cutanata acuta, cauzata de expunerea excesiva la razele ultraviolete emanate de soare. Apare o inrosire a pielii, produsa de un aport crescut de sange datorat dilatarii vaselor din derm. Severitatea acestei afectiuni variaza, de la inrosire si durere usoara la durere intensa, edem si aparitia de vezicule. Simptomele sistemice includ soc, febra, frisoane, deshidratare, greata si simptome asemanatoare cu ale gripei. Manifestarea vizibila a arsurior solare apare la 6 – 12 ore dupa prima expunere, avand maximul de efect la 24 – 28 ore. Expunerea pe perioade mai lungi la soarele puternic de amiaza scurteaza perioada de dinaintea aparitiei eritemului si prelungeste durata si intensitatea acestuia. Urmeaza o ameliorare a simptomelor si un bronz usor sau "cojirea" pielii, in functie de severitatea arsurii. In cazul unor simptome sistemice este indicat sa cereti ajutorul medicului.
Aparitia arsurilor solare este influentata de mai multi factori. Cel mai important factor in determinarea riscului de producere a arsurilor este culoarea pielii. In vreme ce pentru pielea deschisa la culoare sunt suficiente 30 de minute in soarele de amiaza pentru aparitia eritemului, persoanele hiperpigmentate constitutional sunt mai putin sensibile la aceasta afectiune.
Primul lucru pe care trebuie sa il faceti este sa incetati expunerea la ultraviolete in special intre orele 11 si 16. In cazul arsurilor usoare sunt benefice compresele reci, eventual lotiuni pe baza de Aloe Vera aplicate pe zonele afectate.
Substantele fotoprotectoare au rolul de a preveni arsurile solare, reducand modificarile histologice, imunosupresia, fotoimbatranirea si fotocarcinogeneza induse de radiatiile UV. Ele protejeaza pielea prin absorbtia, imprastierea sau reflectarea radiatiilor UV si a radiatiilor spectrului vizibil.
Atunci cand va doriti o piele bronzata, cremele cu factor de protectie solara (FPS) nu trebuie sa lipsesca. Cu cat acest factor este mai ridicat, cu atat crema va va proteja mai bine. Utilizarea unei creme de protectie nu inseamna ca nu va veti bronza, ci ca acest lucru se va intampla fara a va "arde" pielea. Foarte important este si timpul petrecut sub razele soarelui, precum si momentul zilei. Un bronz sanatos se obtine treptat, cu expuneri inainte de ora 10 dimineata si dupa ora 16. In functie de tipul de piele, la inceput se foloseste o crema cu un factor de protectie mai ridicat, apoi se poate scadea valoarea acestui factor.
Cum poate fiecare ZODIE sa atragă mai mulți BANI? Iată cel mai eficient mod!