Shop
Ultimele 100 de articole

Alimentatia in timpul sarcinii

17 februarie 2011, , Vizualizări: ...

in timpul sarcinii, mai mult decat oricand trebuie sa avem o alimentatie sanatoasa si echilibrata.

La peste jumatate de gravide s-a constatat o stimulare accentuata a apetitului care debuteaza de obicei la inceputul trimestrului al doilea si se mentine pana la sfarsitul sarcinii.

De asemenea se constata frecvent modificari ale gusturilor gravidei, preferinte pentru fructe, muraturi, mancaruri sarate, condimente.

Cheia unei alimentatii  sanatoase pe parcursul sarcinii este echilibrul si varietatea. Alimentatia trebuie sa cuprinda alimente sanatoase, din toate grupele alimentare, fructe, legume, cereale, carne , lactate.

Se prefera mese in cantitati mici dar in numar mai mare pe zi, decat mese putine si bogate, deoarece in acest fel se amelioreaza si greturile  caracteristice perioadei de inceput a sarcinii si se evita supraalimentatia.

Alimente nerecomandate gravidei:
1. Carnea: porc, vită, pui, sau peşte şi ouăle insuficient gătite sau crude.
2. Fast food
3. Peşte spadă, rechin, somn, macrou, ton. Au o importanţă deza de metil-mercur, un metal dăunător creşteri creierului şi al sistemului nervos al copilului.
4. Produse lactate nepasteurizate
5. Câteva tipuri de lapte şi brânzeturi, cum ar fi brânza feta, brie, roquefort etc.;
6. Pateuri sau conserve de carne recongelate.
7. Sucuri nepasteurizate
8. Legumele culese verzi
9. Suplimentele nutritive pe bază de plante
10. Apa nepotabila sau netestata.
11. Produsele alimentare ce conţin alune, căpşuni etc.
12. Alcoolul, fumatul, drogurile

Deşi este foarte eficient în combaterea anxietăţii şi insomniei, gravidelor nu le este recomandat paducelul, deoarece planta relaxează uterul. De altfel, şi femeile care alăptează ar trebui să-l evite. 

Nutrienti:

 Necesarul de lipide în timpul sarcinii este puţin modificat, creşte astfel necesarul de proteine şi glucide
• Sunt necesare în cantităţi crescute fierul, calciul, acidul folic şi vitamina D.
• Fibrele alimentare sunt importante în combaterea constipatiei
• Nevoile de proteine în timpul sarcinii sunt uşor crescute, fiind necesar un supliment de 25-30 g proteine/zi faţă de cantitatea recomandata înainte de sarcină.
• În timpul sarcinii se recomandă un aport zilnic de 1,5 g/kg corp de proteine, din care aproximativ jumătate să fie de origine animală: lapte, brânză, iaurt, carne (pasăre, vită sau peşte) şi ou.
• Trebuie să se ţină seama de glucidele provenite din cereale integrale, orez, fructe, legume care sunt şi surse de vitamine din grupul B
• Poftele de dulce ar trebui să fie potolite cu fructe în general
• În timpul sarcinii necesarul de fier se dublează, ajungând la 30 mg/zi.
• Surse alimentare de fier sunt: carnea roşie, în special ficatul, rinichii şi carnea de vită, gălbenuşul de ou, nucile, fasolea, spanacul, germenii de grâu, fructe uscate;
• Fierul din sursele animale se absoarbe mult mai bine decât cel din surse vegetale.
• Calciul. Surse alimentare bogate în calciu şi fosfor sunt: lactate (lapte integral, iaurt), brânzeturi, fructe şi ouă.
• Excesul de calciu este periculos în timpul sarcinii, deoarece poate declanşa contracţiile uterine.
• Dacă este necesară suplimentarea calciului, se administrează suplimente multivitaminice prenatale, special concepute pentru gravide
• Aportul zilnic acid folic este de 0,8 mg. Aportul adecvat de acid folic în primele luni de sarcină scade riscul de a da naştere unui copil cu malformaţii (defecte de tub neural) în special spina bifidă.
• Surse de acid folic: legumele cu frunze verzi: spanac, broccoli, salată, varză, sparanghel alături de portocale, cereale integrale, lintea şi arahidele.
• Acidul folic este distrus uşor prin conservare şi gătire. Se recomandă consumul fructelor şi legumelor proaspete sau cât mai puţin preparate termic.
• Femeia gravidă are nevoie de cel puţin 2 litri de lichid pe zi, de preferat sub formă de apă, lapte, sucuri de fructe sau legume proaspete, neîndulcite 

Sarcina usoara tuturor!

Loading...
Organic India
Disney
Scrie și tu
Nu necesită conectare click aici pentru toate intrebarile
Aboneaza-te
la Newsletter-ul zilnic
Primeste pe mail noutatile Sfatulparintilor.ro. Citeste politica de confidentialitate.

Recomandări

Cele mai noi

Vezi cele mai noi 100 de articole

Cele mai citite din categorie

Meniu