Crezi ca numai alimentatia incorecta (junk-food) si sedentarismul sunt principalele cauze ale ingrasatului. Insa incepi sa descoperi ca, desi faci sport si tii dieta, nu slabesti! Exista o multime de cauze care stau la baza ingrasatului la femei: de la alimentatie, sedentarism, boli, medicamente si pana la gene sau operatia de scoatere a amigdalelor, toate pot determina deformarea siluetei
1. Somnul insuficient
Daca nu dormi suficient de mult esti predispusa la obezitate. Explicatia consta in faptul ca atunci cand organismul nu se odihneste suficient de mult, apar dezechilibre hormonale. In plus, apar schimbari ale indicelui glicemic, care pot duce la diabet. Cu cat dormi mai putin, cu atat mananci mai mult si faci mai putina miscare, penrtru ca esti mai obosita.
2. Gustarile nocturne
Cu cat stai mai mult treaza, cu atat vei avea tendinta sa rontai mai mult. Organismul tau sta si el treaz, totodata si sistemul digestiv, astfel ca, va avea tendinta sa functioneze ca pe timpul zilei. Daca deja ai atins norma de calorii din ziua respectiva, atunci iti pui in pericol silueta pentru ca vei depasi numarul recomandat.
De asemenea, mentinerea luminii aprinse pe timpul noptii favorizeaza trezitul si mancatul nocturn, spun specialistii.
3. Stresul
Viata ta este o continua cursa contracronometru? Fiecare aspect al vietii tale – cariera, copilul, sotul, familia, prietenii – sunt trecuti pe agenda ta ca prioritati. Si este si normal. Insa trebuie sa te organizezi mai bine si sa le faci fata intr-o anumita ordine.
Sub influenta stresului organismul produce un hormon numit cortizol. Acesta determina depozitarea zaharului din ficat si muschi in sange. Nivelul de insulina creste, ceea ce duce la diminuarea considerabila a arderilor grasimilor.
4. O mama in varsta
Daca ai o mama care te-a nascut cand avea peste 30 de ani, atunci ai un risc mai mare cu aproximativ 3% de a suferi de obezitate decat cele ale caror mame le-au nascut la varste fragede. Acelasi lucru este valabil si pentru viitorul tau copil. Cu cat il nasti mai tarziu de 30 de ani, cu atat exista mai multe riscuri ca acesta sa sufere de obezitate.
5. Factorii de mediu poluanti (toxine)
Poluarea are un impact puternic asupra metabolismului. Se pare ca acesta este incetinit, ceea ce inseamna ca apare o ardere mai greoaie a depozitelor adipoase si o acumulare a altora noi.
Deja s-a dovedit ca plasticul (biosfenolul A continut de produsele din plastic) determina aparitia obezitatii. Si expunerea la pesticide si alti factori toxici are acelasi efect.
6. Carnea
O sa spui ca unele tipuri de carne sunt sanatoase. Asa este! Daca sunt crescute cu mana ta sau de bunici! Majoritatea tipurilor de carne regasite pe piata si in produsele semipreparate sunt injectate cu steroizi si alti hormoni de crestere. Acestea determina ingrasarea mai rapida a animalelor decat in mod natural. Ingerarea acestora in sistemul tau digestiv are acelasi efect si conduce la cresterea rapida in greutate.
7. Alergia alimentara neidentificata
In general, alergiile alimentare se manifesta prin eruptii cutanate si probleme digestive. Specialistii afirma ca si cresterea in greutate poate fi un simptom al unei alergii. Consumul unui astfel de produs poate produce inflamatii in corp si retentia de fluide.
Tot legat de alergii, unii medici sustin ca au observat un efect advers advers al antihistaminicelor (tratament in alergii) care poate contribui la ingrasare. Se pare ca acestea ar creste apetitul, ceea ce conduce la un aport de alimente mai mare decat are nevoie organismul pentru a functiona.
8. Indulcitorii artificiali
Acestia sunt promovati de producatorii lor ca substituenti ai zaharului in diete deoarece contin foarte putine calorii. Este adevarat, insa sunt nesanatosi, iar consumul pe termen lung al acestora determina dezechilibre in organism care sfarsesc prin ingrasare.
Acelasi lucru este valabil si pentru sucurile cu eticheta „light” sau „de dieta”. Acestea folosesc indulcitori artificiali pentru a reduce numarul caloriilor.
9. Medicamentele
Unele medicamente au ca efect advers ingrasarea. Tratamentele medicamentoase pentru prevenirea sau controlarea depresiei, diabetului, hipertensiunii sau a sarcinilor nedorite (anticonceptionalele) pot determina acumularea kilogramelor in plus. De asemenea, si tratamentul contra diabetului a fost asociat cu cresterea in greutate.
10. Scoaterea amigdalelor
Daca ai suferit in copilarie, sau chiar si la maturitate, de o operatie de scoatere a amigdalelor, ai toate sansele sa acumulezi kilograme in plus tocmai din acest motiv. Medicii avertizeaza ca ingrasarea din cauza lipsei amigdalelor este un efect de lunga durata, putand tine pana la 7 ani.
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL FINANCIAR la începutul săptămânii 7-13 octombrie 2024
4 ZODII care intră într-un sezon de RENAȘTERE în TOAMNA 2024