La începutul lunii februarie, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat stare de urgență a sănătății publice mondiale, din cauza extinderii rapide și necontrolate a virusului Zika (ultima stare de urgență de acest fel a fost din cauza virusului Ebola). Motivul acestei alarmări e faptul că virusul Zika se răspândește în mod exploziv în America Centrală și de Sud. Nu e deloc plăcut să auzim cuvintele „virus”, „urgență” și „răspândește” în același context. Din păcate, în momemtul de față se cunosc foarte puține detalii despre acest virus, iar oamenii de știință încearcă să afle cât mai mult, în cel mai scurt timp posibil.
Virusul s-a descoperit relativ recent, în Uganda, în anul 1947, numele fiindu-i atribuit după pădurea Zika, unde s-a descoperit. Virusul Zika, alături de virusul febrei dengue şi cel al febrei galbene aparţin aceleiaşi familii – Flaviviridae. Până recent, s-a crezut că virusul Zika este aproape inofensiv față de oameni deoarece, o infecție cu acesta poate să genereze în cel mai rău caz o serie de simptome asemănătoare unei răceli ușoare.
Virusul Zika se răspândește prin înţepăturile ţânţarilor Aedes aegypti şi ale ţânţarilor tigru (Aedes albopictus).
Primul semn de răspândire al virusului Zika a fost în anul 2007, când acesta a fost descoperit și pe insulele Yap (insule izolate din Oceanul Pacific), unde trei pătrimi din populație a fost infectată de acesta (aproximativ 3000 de persoane) într-un timp foarte scurt. Dar și aici, simptomele infecției au fost blânde, nimeni nu a fost spitalizat din cauza aceasta.
Problema adevărată cu acest virus a fost descoperită în noiembrie 2015, în Brazilia, unde s-a constatat că pe parcursul anului trecut, 4000 de bebeluși s-au născut cu dimensiunea capului extrem de mică (condiție numită microcefalie). Acest număr este foarte mare față de media anilor trecuți care era în jur de 150.
Citeste continuarea pe
SFATFARMA.RO.
Data articol: 13/02/2016