Scaunul pentru bebelusi este esential pentru transportul in siguranta al micutului. Afla, in randurile urmatoare, unde se monteaza scaunul de bebelusi astfel incat acesta sa fie in deplina siguranta atunci cand plecati la drum.
Din pacate, nu de putine ori, scaunul bebelusului este montat incorect, punand copilul in pericol in cazul unui accident sau al unei frane prea bruste. Iata care sunt regulile de care trebuie sa tii cont atunci cand ai un bebelus in masina.
Citeste si: Pozitie corecta scaun copil. Cum trebuie transportati copiii in masina in deplina siguranta
Unde se monteaza scaunul de bebelusi
Prima regula pe care trebuie s-o respecti atunci cand pleci la drum cu bebelusul este montarea scaunului pe bancheta din spate. Studiile au aratat ca cel mai sigur loc este locul din mijlocul banchetei, la distanta de geamurile laterale, care l-ar putea rani pe micut in cazul unui impact puternic.
Pentru o mai buna protectie, pana la varsta de 1 an este necesar ca scaunul bebelusului sa fie instalat cu spatele la sensul de mers. Dupa aceasta varsta, pana la 3 ani, scaunul poate fi montat cu fata la sensul de mers. Incepand de la 3 ani, micutul trebuie asezat in scaune inaltatoare. De asemenea, in cazul acestora din urma, este necesara fixarea cu ajutorul centurii de siguranta. Pentru a asigura maximum de protectie, centura de siguranta trebuie sa treaca pe la jumatatea claviculei si in partea superioara a coapsei.
Acum ca stii unde se monteaza scaunul de bebelusi, afla ce prevede concret Codul Rutier referitor la transportul copiilor cu masina.
Te mai poate interesa si: De la cate luni se pune bebe in scaun auto
Ce prevede Codul Rutier referitor la transportul copiilor
Potrivit Codului Rutier acutalizat in anul 2015, este obligatoriu ca toti copiii cu inaltimea de pana la 1,35 m sa fie transportati in scaunul auto special conceput pentru siguranta lor. In plus, copiii care nu au implinit 3 ani trebuie supravegheati de un adult, altul decat conducatorul auto.
Copiii a caror inaltime depaseste 1,35 m trebuie asigurati cu centuri de siguranta pentru adulti, reglate in mod corespunzator. Un copil poate sta in fata, pe locul de langa sofer, doar daca dispozitivul de fixare utilizat permite acest lucru si daca airbagul este dezactivat.
In cazul anumitor afectiuni ale copilului, acesta poate fi transportat fara centura sau fara dispozitiv de siguranta. Micutul trebuie sa detina, insa, un certificat medical care sa ateste faptul ca sufera de o afectiune in cazul careia este contraindicata purtarea sistemelor de siguranta. Conducătorul auto are obligatia sa aiba asupra sa certificatul medical, in care sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia.
Nu rata nici: Transportul copiilor pe scaunul din fata. Tot ce trebuie sa stii pentru transportul in siguranta al micutului
Photo by Felipe Salgado on Unsplash
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?