Tuse la copii: 5 tipuri de tuse pentru care trebuie sa te ingrijorezi - Pagina 2 din 2 - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Tuse la copii: 5 tipuri de tuse pentru care trebuie sa te ingrijorezi

tuse la copii - sfatulparintilor.ro - pexels_com - care-check-up-checking-1516648

Tuse la copii tipul #4: Tusea suieratoare

Copilul a racit de cateva zile si acum are o tuse iritanta, cu sunet suierator. Repsira rapid si este foarte agitat.

Ce cauzeaza tusea suieratoare? Bronsiolita, o infectie a bronhiilor, cele mai mici canale respiratorii din plamani. Cand acestea se inflameaza si se umplu de mucus, este foarte greu pentru copil sa respire. Cea mai comuna cauza a bronsiolitelor este infestarea cu virusul denumit RSV. Bronsiolitele apar la copiii mici in special in lunile de iarna.

Ce e de facut? Luati legatura cu pediatrul imediat ce copilul are probleme respiratorii sau de a inghiti. Copilul trebuie sa se odihneasca si sa bea multe lichide. In unele cazuri se pot recomanda tratament medicamentos, dupa cum sunt si cazuri care necesita internare.

Tuse la copii tipul #5: Tusea convulsiva

Copilul este racit de mai bine de o saptamana si tuseste chiar si de 20 de ori la rand. Intre episoadele de tuse are dificultati de respiratie si face un zgomot asemanator tipatului cand vrea sa inspire.

Ce cauzeaza tusea convulsiva? O baterie denumita pertusis care produce inflamarea si chiar blocarea cailor respiratorii. Copiii care n-au fost vaccinati (DTP) sunt predispusi acestei boli, dar chiar si cei imunizati, daca sunt mai mici de 6 luni, sunt inscrisi in grupa de risc. Aceste episoade de tuse pot duce la varsaturi, la oprirea respiratiei, li se pot invineti buzele pentru ca nu primesc suficient oxigen.

Ce e de facut?Sunati imediat medicul daca supectati ca cel mic ar putea avea tuse convulsiva. Copiii mai mici de 6 luni trebuie internati de urgenta. Infectia este tratata cu antibiotice, iar adultii si ceilalti copii din familie trebuie tratati preventiv. Tratamentul vindeca infectia in 5 zile daca boala a fost descoperita la timp. Exista insa si cazuri in care copilul poate fi bolnav pana la o luna, pentru ca boala recidiveaza sau pot aparea alte complicatii respiratorii.

Foto: Pexels.com

Citeste continuarea: 1 2

Data articol: 02/09/2021