Transportul copiilor pe scaunul din fata. Tot ce trebuie sa stii pentru transportul in siguranta al micutului
Transportul copiilor pe scaunul din fata ar trebui facut in mod exceptional, stiut fiind faptul ca, in caz de accident, persoana aflata in dreapta soferului este mult mai predispusa la traumatisme decat ocupantii celorlalte locuri. Transportul copiilor in masina este, din fericire, reglementat.
Potrivit Codului Rutier in vigoare pana in 2015, copiii puteau ocupa locul din fata daca implinisera varsta de 12 ani. Din 2015, insa, noul Codul Rutier prevede un alt criteriu de ocupare a acelui loc de catre copii.
Transportul copiilor pe scaunul din fata, posibil doar daca micutii au peste 135 cm
Concret, un copil care nu a ajuns inca la inaltimea de 135 cm poate fi transportat in masina doar intr-un dispozitiv de fixare omologat, pe locurile din spate. Cei care depasesc aceasta inaltime trebuie sa poarte centuri de siguranta fixate in asa fel incat sa nu traverseze zona fetei sau a gatului.
Exista, insa, si o exceptie de la aceasta prevedere. Este vorba despre copiii cu afectiuni grave, care au un certificat medical ce atesta existenta acestor afectiuni in cazul carora este contraindicata fixarea cu ajutorul dispozitivelor de siguranta. Pe certificatul medical trebuie sa fie mentionata durata de valabilitate a acestuia. Conducatorul auto trebuie sa aiba permanent asupra sa certificatul medical al copilului pentru a-l prezenta politistilor de la circulatie ori de cate ori i se solicita acest lucru.
Citeste si: De ce sa alegi un scaun auto ISOFIX pentru bebe
De asemenea, pana la varsta de 3 ani, copilul trebuie sa fie supravegheat de un adult, altul decat conducatorul auto.
Acum ca ai aflat in ce conditii se realizeaza transportul copiilor pe scaunul din fata, afla si cum trebuie sa alegi scaunul de masina pentru copilul care nu a ajuns inca la inaltimea de 135 cm.
Te mai poate interesa: Cum sa alegi un scaun auto potrivit pentru micutul tau
Cum alegi scaunul de masina pentru copil
Scaunele de masina pentru copii trebuie sa fie omologate pentru a avea certitudinea ca acestea respecta standardele de siguranta. Din acest motiv, este important sa folosesti scaune nou achizitionate, si nu dintre cele „mostenite” de la o alta generatie de copii.
Scaunul de masina se achizitioneaza la pachet cu o serie de accesorii de instalare, cum ar fi aparatori pentru umeri sau perne suplimentare. In ceea ce priveste sistemele de reglaj ale curelei, este foarte important ca acestea sa nu-i creeze disconfort.
Printre cele mai frecvente greseli pe care adultii le fac atunci cand instaleaza un scaun pentru copil in masina se-numara trecerea necorespunzatoare a centurilor de siguranta prin sloturi, nefolosirea clipurilor de blocare, nefolosirea centurilor de siguranta sau instalarea superficiala a scaunului.
Image by Rhonda Jenkins from Pixabay
Activul Marte e în Leu din 4 noiembrie 2024. Mesaje speciale de la Univers pentru 4 zodii
Te-ai nascut cu noroc? Priveste-ti palma si afla raspunsul! Simbolurile norocoase sunt descrise aici