5. Orice pastile prescrise pentru altcineva
Medicamentele pe baza de reteta destinate altor persoane (cum ar fi un frate sau o sora) sau destinate tratarii altor afectiuni ar putea fi ineficiente sau chiar periculoase pentru copilul tau. Da-i acestuia numai medicamentele prescrise pentru el si pentru afectiunea de care sufera.
6. Oricare tip de medicament expirat
Arunca medicamentele ce mai au putin si expira! De asemenea, arunca medicamentele decolorate si care se sfarma. Dupa data expirarii, medicamentele nu mai au aceeasi eficienta si pot fi chiar daunatoare. In general, nu e o idee buna sa arunci medicamentele la toaleta, pentru ca ar putea contamina panza freatica si, implicit, apa de baut.
7. Doze prea mari de acetaminofen
Multe dintre medicamentele uzuale contin acetaminofen, in special analgezicele si cele impotriva febrei. Asa ca ai mare grija ca nu cumva sa ii administrezi micutului simultan doua medicamente diferite care contin aceeasi substanta – acetaminofenul. Daca nu esti sigura ce contine fiecare medicament in parte, nu-i da acetaminofen ori ibuprofen pana nu ai acordul pediatrului sau al farmacistului.
8. Tablete mestecabile
In cazul celor mai multi copii, tabletele mestecabile reprezinta un risc, pentru ca micutii se pot ineca din greseala cu ele. Daca vrei sa folosesti o astfel de pastila, intreaba mai intai pediatrul sau un farmacist daca o poti taia in mai multe bucati si sa o pui apoi intr-o lingurita de mancare moale, de pilda iaurt sau piure de fructe.
9. Sirop de ipecac
Siropul de ipecac induce varsaturile si era pastrat la indemana pentru a preveni otravirea accidentala cu substante toxice. Totusi, medicii nu mai recomanda acest sirop, deoarece nu exista probe care sa arate ca metoda functioneaza. De fapt, acest sirop ar putea face mai mult rau decat bine, in cazul in care copilul continua sa vomite dupa ce a ingerat un remediu care actioneaza incet, precum carbunele activat.
Autor: Alexandra NEDELCU
Sursa: Baby Center.com
foto: Depositphotos.com
Citeste continuarea: 1 2