Cele noua luni de sarcina sunt o calatorie extraordinara prin care trec laolalta mama si puiul ei. Transformari peste transformari, psihice si fizice, totul pentru ca micuta faptura umana sa se dezvolte si sa se nasca sanatoasa.
Pentru a te asigura ca-i oferi micutului tau tot ce are nevoie pentru o dezvoltare armonioasa, ar trebui sa ai grija la cateva aspecte legate de ce este bine si ce NU este bine sa faci in timpul sarcinii. Exista cateva lucruri care se vor schimba in programul tau zilnic si in obiceiuri, dar si lucruri pe care le poti face in continuare.
DA alimente sanatoase
Unele alimente, chiar daca sunt sanatoase in alte conditii, in timpul sarcinii iti pot face rau – branzeturile cu mucegaiuri, pateurile de orice fel, ouale crude, carnea cruda sau nepreparata suficient, ficatul, uleiul de peste, carnea de rechin, de peste spada, scoici crude sau nepreparate suficient.
Este indicat sa eviti alimente care pot contine bacterii ce cresc riscul de avort spontan, nasterea unui bebelus mort sau infectii la bebelus. De asemenea, este de evitat pestele care poate contine un nivel ridicat de mercur.
Inainte de a consuma orice fel de alimente ai grija sa:
– Le speli foarte bine
– Te speli foarte bine pe maini inainte de masa si inainte de a prepara mancarea
– Pastrezi toate alimentele in conditii optime de depozitare, astfel incat sa nu se altereze
– Sa prepari foarte bine alimentele (in special carnea si ouale).
Consuma alimente care contin fibre, pentru a preveni constipatia (foarte comuna in sarcina), alimente care contin calciu (lapte pasteurizat, branzeturi, iaurt), proteine (carne slaba, pui, peste, oua), fier (carne rosie, legume cu frunze verzi).
NU alcool in timpul sarcinii
Desi nu exista studii care sa indice exact cat de mult alcool are repercusiuni asupra sanatatii bebelusului, medicii recomanda sa-l eviti cu desavarsire, mai ales in primele trei luni de sarcina. Alcoolul trece cu usurinta de placenta si ficatul bebelusului nu este suficient de matur pentru a-l procesa la fel de repede cum o face ficatul unui adult.
Prea mult alcool creste riscul aparitiei unor malformatii la bebelus (defecte la inima sau tulburari comportamentale).
NU substante chimice periculoase in timpul sarcinii
Substante chimice precum bisfenol A sau ftalati sunt foarte toxice si pot periclita sanatatea bebelusului. De aceea, in timpul sarcinii, ar fi bine sa eviti urmatoarele:
– Alimente pastrate in cutii din plastic sau conserve
– Masinile noi
– Tigaile antiaderente
– Mobila noua
– Odorizantele de camera
– Vopseaua
– Pesticidele sau spray-urile pentru insecte.
Ar trebui, de asemenea, minimalizata expunerea la detergenti, geluri de dus, creme solare, care, la randul lor, prezinta o doza de risc.
DA vopsit par
Specialistii spun ca nu este periculos sa-ti vopsesti parul. Doar cantitatile foarte mari aflate in vopselele de par permanente sau semipermanente pot afecta bebelusul. Totusi, daca vrei sa te vopsesti singura, este indicat sa folosesti manusi si sa tii geamurile deschise pentru a preveni intoxicarea cu vaporii emanati de vopsea. Nu uita sa faci un test cu 24 de ore inainte sa-ti aplici vopseaua. Este indicat ca, inainte de a te vopsi, sa ceri sfatul medicului care iti urmareste sarcina. El stie cel mai bine evolutia de pana acum si te poate ajuta sa iei o decizie in acest sens.
Citeste continuarea: 1 2
Solstițiul de iarnă, 21 decembrie 2024. Va aduce minuni și magie odată cu el?
Cum stai cu BANII de Sărbători. Mesajul cărților de TAROT