Potrivit unui studiu publicat in British Medical Journal, exista o relatie directa intre somn si dezvoltarea creierului la copii. La cercetare au participat peste 11.000 de copii. S-a demonstrat ca aceia care aveau un somn neregulat erau afectati negativ in ceea ce priveste cititul, abilitatile la matematica si orintarea in spatiu. Copiii au continuat sa aiba probleme cu dezvolatarea psihica, chiar si dupa implinirea varstei de 7 ani – fenomenul fiind intalnit mai mult in rabdul fetelor decat al baietilor. Autorii au concluzionat ca primii trei ani de viata sunt cei mai sensibili, din punct de vedere al somnului si a relatiei sale cu dezvoltarea creierului.
Descoperirile coincid cu ale unui studiu canadian publicat in jurnalul de specialitate Sleep, in 2008. Cercetarea a stabilit ca acei copii care dorm mai putin de 10 ore pe noapte inainte de implinirea varstei de trei ani sunt predispusi sa aiba probleme cu dezvoltarea vorbirii, sa aiba probleme cu cititul si sa prezinte simptome de ADHD. Ambele studii sustin ca problemele persista in ciuda imbunatatirii duratei somnului dupa varsta de trei ani.
Oamenii de stiinta au ajuns la concluzia ca exista o relatie intre somn si neuroplasticitate. Neuroplasticitatea are legatura cu schimbarile functionale si structurale aduse in creier prin antrenament si experienta. Este abilitatea creierului de a se schimba prin cresterea materiei cenusii si prin modificarea sinapselor. Se stie ca si oamenii maturi sunt capabili de aceste schimbari insa la o scara mult mai mica. Se pare ca perioada cea mai critica la copii din punct de vedere al acestor schimbari au loc, probabil, in primii trei ani de viata. De fapt, acesta este si motivul pentru care micutii se pot recupera mult mi repede si mai bine dupa o trauma cerebrala comparativ cu adultii. De asemenea, acest lucru explica si faptul ca desi intreaga emisfera stanga a unui copil de 3 sau 4 ani este inlaturata, acesta isi dezvolta in mod normal abilitatile lingvistice. La adulti, nu este posibil un scenariu asemanator.
De ce are nevoie copilul tau de mai mult somn
Te intrebi care este rolul somnului in aceasta ecuatie? Se cunoaste faptul ca micutii produc cea mai mare cantitate de unde lente in timpul somnului profund. Iar studii recente au corelat aceste unde lente cu dezvoltarea creierului. De altfel acest lucru a fost demonstrat de diferite tipuri de scanari ale creierului. Somnul REM este, totodata, important si joaca un rol in dezvoltarea zonelor creierului care au legatura cu vizualizarea. In final, s-a demonstrat aceste modificari au nevoie de proteine cerebrale care pot fi produse doar in timpul somnului.
Prin urmare, s-a demonstrat ca somnul la copiii mici este mult mai important decat se credea pana acum. Bebelusii au nevoie de un program regulat de somn. Viitorul lor depinde de asta.
Photo credit: demandaj / Foter / CC BY-NC-SA
3 ZODII care se confruntă și depășesc marile PROVOCĂRI în relație în săptămâna 2-8 decembrie 2024
Pluto stă în Vărsător până în 2044. Ce OBSTACOLE depășesc aceste 3 ZODII