Jucarii pentru copii: Ce e sigur si ce nu pentru sanatatea copilului tau. Acestea sunt cele mai periculoase jucarii
Cand ai copil mic cele mai multe lucruri pe care le cumperi sunt jucariile si hainele. Si la cadouri, lucrurile stau tot asa: lumea cumpara jucarii si haine pentru copii. Insa nu de fiecare data jucariile cumparate sau primite sunt compatibile cu varsta sau dezvoltarea bebelusului. Sfaturile care urmeaza sunt atat pentru parinti, dar si pentru cei care fac cadouri.
Jucariile pot pune in pericol sanatatea si uneori chiar viata bebelusilor, asa ca ar trebui sa aveti cateva repere atunci cand le cumparati.
Este jucaria potrivita varstei copilului?
De cele mai multe ori pe pachetul jucariei exista o atentionare in ceea ce priveste varsta minima de la care poate fi folosita. Daca nu gasiti acea atentionare, cereti detalii personalul magazinului de jucarii. In general, jucariile care au proiectile nu sunt indicate copiilor sub 4 ani (uneori, in functie de produs, nici celor de 6 ani). De asemenea, daca luati jucarii unui copil sub trei ani, excludeti toate produsele care sunt mai mici decat gura lui. Ca sa faceti proba jucariilor, luati cu voi, cand mergeti la cumparaturi, un cilindru de la hartia igienica. Daca incape pe cilindru, nu cumparati jucaria. Mai mult ca sigur va incapea si pe gatul copilului.
Din ce material sunt facute jucariile?
Prima data cand puneti mana pe o jucarie, ganditi-va la greutatea ei. E destul de mare pentru a-l putea rani? Daca raspunsul e DA, atunci indreptati-va atentia catre altceva. Daca luati o papusa sau un ponei, asigurati-va ca nu ies firele de par. Fiti siguri ca vopseaua nu se cojeste, ca plusurile n-au nasturi, ochi, funde care s-ar putea rupe sau dezlipi astfel incat sa ajunga foarte usor in gura bebelusilor.
Au jucariile snururi, magneti sau baterii?
Daca jucaria pe care doriti sa o cumparati are un cordon mai mare de 30 de cm, clar nu este potrivita pentru un copil mic. Se poate oricand strangula cu acesta. De asemenea, magnetii sunt extrem de periculosi. De aceea, evitati sa achizitionati jucarii care contin magneti. Odata inghititi, acestia pot cauza leziuni sau blocaje ale intestinelor. Tocmai de aceea, jucriile nu magneti nu sunt recomandate copiilor sub 6 ani. Bateriile sunt si ele daunatoare, mai ales daca jucariile au baterii mici, rotunde. Extrem de corozive, ajunse in stomac, bateriile duc la perforarea peretilor intestinali.
Cele mai periculoase jucarii pentru copii
Copiii se dezvolta si invata jucandu-se. De aceea, jucariile au rolul lor. Atentie, insa, unele dintre aceste jucarii sunt de-a dreptul periculoase.
Iata care sunt cele mai periculoase jucarii pentru copii.
- Jucarii cu elice
Elicopterele si alte jucarii cu elice sunt bune pentru adolescenti, in niciun caz pentru copii, chiar si mai marisori. O elice se poate transforma foarte repede in lame.
Sfat: Daca tot alegi o jucarie cu elice, asigura-te ca palele sunt din plastic moale.
- Trusa de doctor
Trusa de doctor va fi incercata nu doar pe jucarii, ci si pe alti copii, ceea ce creste riscul “accidentarii”. Unele parti din jucarii se pot desprinde si pot ramane in nas, urechi si, mai, rau, pot bloca caile respiratorii. In plus, poti starni interesul copilului pentru seringi adevarate, foarfece si medicamente.
Sfat: Daca tot alegi o astfel de jucarie, asigura-te ca setul nu contine seringi, parti mici care se pot desprinde sau obiecte care pot incapea in nasul sau gura cuiva.
- Colaci si “aripioare” gonflabile
Colacii si “aripioarele” gonflabile nu sunt 100% sigure atunci cand copilul este in apa. Copilul poate aluneca din colac, de aceea cel mic trebuie supravegheat in permanenta. In plus, materialele din care sunt realizate aceste jucarii pot fi toxice si pot cauza iritatii ale pielii.
Sfat: Daca tot optezi pentru colac si “aripioare”, asigura-te ca sunt pe masura copilului tau, ca nu ii sunt nici prea mari, nici prea mici. Nu lasa niciodata copilul nesupravegheat in apa si nu-l lasa sa le poarte mai mult de jumatate de ora.
- Jucarii cu baterii
Bateriile rotunde si plate pot semana cu bomboanele, iar copiii sunt tentati sa le “guste”. Fiind mici, pot fi inghitite cu usurinta, iar bateriile cu litiu sunt extrem de toxice.
Sfat: Cand cumperi jucarii cu baterii, asigura-te ca acestea sunt protejate de un capac prevazut cu surub.
- Arme de jucarie
Copiii neglijeaza deoseori distanta de la care trag, iar acest lucru poate duce la ranirea celorlalti parteneri de joaca. Chiar si un pistol cu apa poate fi periculos daca jetul vine puternic spre fata de la distanta mica, mai ales in zona ochilor.
Sfat: Atunci cand cumperi o astfel de jucarie, cumpara si o pereche de ochelari de protectie.
- Kit-uri magnetice
Adevarul este ca sunt spectaculoase si poti face cu ele o multime de minunatii. Insa copiii, mai ales cei mici, au tendinta de a trage cu dintii de ele si, astfel, le pot inghiti accidental. In interior, magnetii se vor uni si pot cauza blocaje intestinale.
Sfat: Cumpara doar jucarii cu magneti care sunt protejate cu un strat solid din plastic.
- Baloane cu aer
Baloanele cu aer sunt frumoase si colorate, insa cand se sparg produc un zgomot la fel de puternic ca o arma. Copiii se pot speria si chiar pot surzi din cauza zgomotului. In plus, copiii mici pot inghiti fragmentele de balon si se pot sufoca.
Sfat: Baloanele sunt destinate copiilor mai mari de 8 ani.
- Fidget spinner
Este o jucarie la moda in toata lumea, insa pe cat pare de inofensiva, pe atat este de periculoasa. Jucaria a fost interzisa in scolile din multe tari. Sunt piese care se pot desprinde in jucarie si pot rani copilul. Au fost cazuri cand copiii au inghitit parti din spinner.
Sfat: Inlocuieste spinner-ul cu o alta jucarie care sa creasca dexteritatea copiilor.
Cum sa alegi corect jucarii pentru copii
Iata la ce trebuie sa fii atent atunci cand cumperi o jucarie pentru copil.
Marimea
O jucarie nu ar trebui sa fie mai mica de 6 cm lungime si 3 cm latime. Daca jucaria este rotunda, trebuie sa aiba diametrul mai mare de 5 cm.
Culoare
Evita culorile stridente. De exemplu, jucariile de un galben stralucitor pot avea o continut ridicat de plumb.
Forma si material
Jucariile n-ar trebui sa aiba colturi ascutite si gauri sau spatii in care se pot intepeni degetele copilului. Alege jucarii din material natural, textile sau lemn, fara vopsea sau alte lacuri.
Sursa: brightside.me
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?