Ingrijirea sanilor inainte de alaptare este mai mult decat necesara. O buna igiena a sanilor iti protejeaza micutul de probleme digestive.
Cum se face igiena sanilor
Inaintea fiecarei sesiuni de alaptare este indicat sa te speli pe maini cu sapun inainte de a atinge mameloanele. Nu se recomanda sa iti speli sanul inainte de alaptare intrucat pe perioada sarcinii glandele Montgomery din jurul sfarcului incep sa secrete un ulei natural care lubrifiaza pielea si previne aparitia infectiilor.
Nu utiliza sapunuri sau lotiuni pe baza de alcool. Acestea pot indeparta straturile de uleiuri naturale ale sanului si pot usca pielea sanului, ducand la aparitia crapaturilor, care sa genereze senzatie de usturime in timpul suptului, precum si alte complicatii.
De asemenea, nu este recomandata folosirea unor produse precum parfumuri, deodorante sau pudre pe zona sfarcurilor.
Poti masa usor pielea aplicand putin lapte de san pe aureola si sfarcuri, astfel incat sa-ti hidratezi sanul.
Suportul sanilor, foarte important
In timpul alaptarii, sanii sunt mari si grei. Evita hainele care nu iti lasa sanii sa respire. Pentru un plus de confort, sutienul special pentru alaptare este mai mult decat folositor. Foloseste sutiene din bumbac pentru ca se usuca repede, in cazul in care te uzi si impiedica dezvoltarea bacteriilor. Alege sutienele care au bretele late. De asemenea, nu folosi sutiene push-up, intrucat sarmele pot presa sanul si pot duce la blocarea canalelor si chiar la mastita.
Foloseste absorbante pentru sani, pentru a preveni scurgerile
Toate mamele care alapteaza au trecut prin asa ceva: curgerea sanilor. Chiar si inainte de nastere, unele femei au scurgeri de colostru, in trimestrul doi sau trei de sarcina. Poti preintampina neplacerile folosind absorbantele pentru sani.
Acestea pot fi de unica folosinta sau care se pot spala. Indiferent de optiunea ta, alege produsele 100% din bumbac. Acestea vor absorbi imediat laptele si nu-l vor lasa sa se scurga dincolo de ele. Evita absorbantele din plastic pentru ca nu lasa pielea sa respire si pot aparea infectii. De asemenea, schimba absorbantele des. Umede, ele devin locuri ideale pentru dezvoltarea bacteriilor si astfel poti duce la aparitiainfectiilor sau chiar a mastitei. Poti transforma in absorbante pentru sani scutece de la bebelus pe care sa le tai in forma dorita. Nu sunt indicate absorbantele igienice “lunare”, pentru ca impiedica pielea sa respire.
Ce produse sunt recomandate pentru igiena sanului
Pentru hidratarea sanilor, este indicat sa eviti cremele din comert si sa folosesti produse naturale precum uleiul de masline si chiar laptele propriu.
Crema cu lanolina este indicata in cazurile in care ai sfarcurile crapate si te dor. Citeste cu atentie etichetele produselor cosmetice pe care le folosesti si evita-le pe cele cu parfumuri, alcool sau alte substante ca iti pot irita sfarcurile si sanii.
Masajul usor al sanilor este benefic pentru detensionarea acestora. De asemenea, poti utiliza pompa de san atunci cand simti ca nivelul de tensiune creste. Ai grija ca sanii sa fie detensionati pentru ca altfel risti sa se infunde un canal si sa apara mastita.
Afla mai multe informatii despre intretinerea sanilor inainte si in perioada alaptarii pe Aptanutricia.ro.
NUTRICIA sustine recomandarea Organizatiei Mondiale a Sanatatii de a alapta exclusiv pana la 6 luni si de a continua alaptarea cat mai mult timp posibil in paralel cu introducerea alimentatiei diversificate.
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?