Laptele matern, alimentul ideal pentru sugar - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Laptele matern, alimentul ideal pentru sugar

Sfatulparintilor » Bebeluși » Alimentație bebelusi » Laptele matern, alimentul ideal pentru sugar

Saptamana 1- 7 august este declarata la nivel mondial Saptamana Alaptarii.
Sfatulparintilor.ro si NUTRICIA, stiinta inspirata de laptele matern, sustin Saptamana Mondiala a Alaptarii printr-o serie de articole educative pentru a te sprijini sa ii oferi micutului tau cel mai de pret dar: laptele matern.

 

 

Dupa nastere, hranirea sanatoasa a micutului tau este prioritara pentru tine. Este timpul in care apar multe intrebari legate de alimentatia acestuia, deoarece ea este baza unei dezvoltari sanatoase.

Laptele matern contine toti nutrientii necesari dezvoltarii micutului tau. Practic, nicio alta hrana nu se poate compara cu laptele pe care i-l oferi bebelusului tau in primele luni de viata. Proteine, vitamine, oligozaharide, lipide, glucide – toate se gasesc in laptele matern. Astfel, laptele unei mame contine mai multi nutrienti decat mai multe alimente combinate, si chiar in doza optima. Ne putem imagina laptele matern ca fiind un aliment special cu o compozitie complexa: contine peste 200 de componente, in principiu carbohidrati, dar si picaturi mici de lipide de cea mai buna calitate si globule de proteine dizolvate in apa. Laptele matern contine in proportie de 87,5% apa. Restul de 12,5% din componente include carbohidrati, grasimi si proteine (cele trei surse de energie, sau, altfel spus, macronutrienti), precum si micronutrienti esentiali (vitamine si minerale).

 

Citeste si: Informatii Inedite Despre Laptele Matern

Pe langa aceste avantaje nutritive, alaptarea la san aduce numeroase beneficii sanatatii puiului tau. El se naste cu un sistem imunitar nedezvoltat, care se formeaza in primii 2 ani de viata. Alaptandu-ti copilul, ii transmiti anticorpi care contribuie la dezvoltarea unui sistem imunitar puternic. Laptele matern contine microelemente, enzime, hormoni si o serie de substante care asigura o flora intestinala sanatoasa, impiedicand patrunderea si dezvoltarea bacteriilor care pot duce la aparitia unei boli. El ajuta si la un tranzit intestinal bun, cu rol important asupra sanatatii. Mai mult, alaptandu-ti puiul, diminuezi riscul aparitiei unor boli pe viitor.

In plus, laptele matern este bogat in acid alfalinoleic, precum si alti acizi grasi (LCP). Acizii grasi intra in componenta tuturor memebranelor celulare. Foarte mari concentratii se regasesc in membranele creierului, nervi si celule fotoreceptoare.Ei joaca un rol extrem de important in dezvoltarea sistemului nervos si a creierului copilului tau. Datorita acestora, se dezvolta foarte mult si perceptia micutului, astfel incat sa poata explora mediul inconjurator. De asemenea, vitaminele din laptele matern, precum si acizii grasi care se gasesc in retina au rol in dezvoltarea unei vederi bune a bebelusului tau.

Laptele matern contine multe grasimi: 4,03 grame la 100 mg. Acest lucru serveste la satisfacerea necesarului de energie si calorii pentru bebelusi. Grasimile din laptele matern aduc cam 40-50% din energia necesara unui bebelus. Laptele matern contine mult mai multi acizi grasi nesaturati decat laptele de vaca. Acizii grasi linoleici reprezinta aproximativ 10% din totalul acizilor grasi prezenti in laptele matern, in timp ce proportia acizilor linoleici in laptele de vaca este de doar2%. Acizii grasi sunt implicati in formarea de sinapse si jonctiuni intre celulele nervoase, fiind astfel fundamentale pentru dezvoltarea creierului. Procesul evolueaza extrem de repede in timpul ultimului trimestru al sarcinii si in primele cateva luni de viata ale bebelusului. Dupa nastere, creierul se dezvolta cu 2 grame pe zi, acest lucru insemnand 60 de grame intr-o singura luna.

 

Citeste mai multe despre: Continutul Laptelui Matern

Pe parcursul alaptarii, vei observa o schimbare a culorii si a consistentei laptelui tau. Acesta nu este deloc un motiv de ingrijorare, deoarece laptele isi schimba compozitia, adaptandu-se nevoilor copilasului tau. Daca la inceput contine mai multe proteine (in special colostrul), dupa aproximativ doua saptamani el contine mai multa lactoza, care asigura necesarul de nutritie si hidratare a sugarului tau.

Prin urmare, prin compozitia sa unica si perfecta, laptele matern este exact lucrul de care are nevoie puiul tau pentru a creste sanatos. El asigura necesarul de dezvoltare a fiecarei celule si organ in parte.

 

Citeste si: Sfaturi pentru Conservarea Laptelui Matern

 

 

Nutricia Aptamil

 

***

In perioada 1 – 7 august sarbatorim Saptamana Mondiala a Alaptarii, care a luat nastere in anul 1992 la initiativa Aliantei Mondiale pentru Alaptare (The World Alliance for Breastfeeding Action – WABA). Această alianta a fost formata in anul 1991, avand ca obiectiv principal protejarea sanatatii copiilor.

Pentru ca noi, la NUTRICIA, cercetam de peste 30 de ani laptele matern si credem cu tarie ca acesta este darul cel mai de pret pentru sugari, ne alaturam celor care sarbatoresc in aceasta saptamana alaptarea. Mai mult, pentru ca ne dorim sa impartasim cu mamele din experienta noastra, le punem la dispozitie o rubrica speciala unde gasesc informatii despre cum sa alapteze si unde expertul nostru certificat drept Consultant in Alaptare le sta la dispozitie pentru intrebari.

Data articol: 02/08/2013