Greseli in diversificarea alimentatiei la bebelus care ii pot pune viata in pericol - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Greseli in diversificarea alimentatiei la bebelus care ii pot pune viata in pericol

Sfatulparintilor » Bebeluși » Sănătate bebelusi » Greseli in diversificarea alimentatiei la bebelus care ii pot pune viata in pericol
sfatulparintilor.ro - diversificare alimentatie - stockfreeimages.com
Exista unele greseli in diversificarea alimentatiei la bebelus pe care toti parintii trebuie sa le cunoasca: diversificarea precoce sau tardiva, oferirea alimentelor de la masa adultului, oferirea de alimente energizante, de cereale cu gluten, de alimente bucati, lapte de vaca sau alimente necorespunzatoare precum dulciuri, nerespectarea igienei si vegetarianismul.

Mai multe informatii despre fiecare dintre ele aflati direct de la specialist.

Urmatorul articol a fost realizat prin amabilitatea doamnei doctor Alina Antohe, medic pediatru Spitalul Clinic de Urgenta pentru Copii „Grigore Alexandrescu” Bucuresti, consultant nutritie pediatrica Med Consult & Care www.alinaantohe.wordpress.com, alinaantohe@yahoo.com:
Deja la varsta de 6 luni bebelusul incepe sa stea in sezut si este astfel mai receptiv la ceea ce se intampla in jurul lui. Daca pana la aceasta varsta a fost hranit doar cu lapte matern sau, in unele situatii cu lapte praf, alimentatia lui urmeaza sa se schimbe destul de mult; este asadar in pragul asa-numitei diversificari. Pentru multi dintre parinti este o etapa destul de dificila, trecandu-se de la monotonia alimentatiei lactate la diversitatea de alimente, gusturi, texturi.
Dincolo de noutatile pe care le aduce acest nou pas, vine la pachet si cu multe temeri, intrebari si anxietati din partea parintilor, plecand de la varsta optima, pana la ordinea introducerii alimentelor si calitatea acestora. Este astfel inevitabil, ca parinte, sa nu faci greseli in alimentatia celui mic, insa este esential ca aceste greseli sa nu-i puna bebelusului viata in pericol. Ca mamica poti culege astfel de informatii din carti de specialitate, din mediul on-line din surse sigure si bine documentate, dar inainte de toate este necesar si sfatul medicului pediatru care urmareste copilul; iar la orice problema serioasa acesta trebuie informat si consultat.
Trebuie astfel ca parintii sa aiba in vedere urmatoarele situatii pentru a le evita si a proteja sanatatea copilului.

1. Diversificarea precoce/tardiva

Desi OMS (Organizatia Mondiala a Sanatatii) precizeaza concret faptul ca diversificarea alimentatiei bebelusului se incepe la varsta de 6 luni, inca mai sunt parinti care fie nu cunosc acest aspect, fie din varii motive vor sa ii ofere copilului alimente mai devreme sau mai tarziu. Insa introducerea precoce (<4 luni) a alimentelor solide poate suprasolicita sistemele digestiv si excretor (renal) ale copilului sau poate declansa alergii, sistemul imunitar neputandu-se apara impotriva unor alergeni.
Citeste mai multe pe Qbebe.ro.

Data articol: 26/06/2018