Ghidul scaunului auto pentru bebe - Sfatulparintilor.ro
Ultimele
de 14 ani pentru voi

Ghidul scaunului auto pentru bebe

Sfatulparintilor » Bebeluși » Îngrijire bebelusi » Ghidul scaunului auto pentru bebe

Scaunul auto pentru bebe este o necesitate, nu un moft. In plus, aceasta masura pentru siguranta copiilor este si impusa de lege. Totusi, nu este suficient sa achizitionezi un scaun auto,trebuie sa si stii totul despre instalarea si utilizarea sa, pentru a evita orice fel de surprize neplacute. Pe piata exista numeroase modele de astfel de scaune, iar tu poti opta pentru cel care consideri ca este cel mai potrivit pentru ingerasul tau: scaune auto pentru 0-13 kg, pentru 0-18 kg, pentru 0-25 kg etc. Daca ai intrebari legate de instalarea si folosirea corecta a acestui accesoriu indispensabil, in acest articol vei gasi mai multe informatii.

 

De ce este necesar

In primul rand, legea aflata in vigoare iti impune ca, parinte fiind, sa ii asiguri siguranta copilasului tau atunci cand circulati cu masina. Micutii de pana in 12 ani nu voie sa stea pe scaunul din dreapta, iar cei care nu au implinit inca varsta de 3 anisori au nevoie de un suport de retinere (scaun auto sa inaltator). In al doiloea rand, suntem convinsi ca si pentru tine, siguranta si linistea copilasului tau sunt cele mai importante. Priveste achizitionarea unui scaun auto pentru bebelusi ca pe o investitie in viitorul copilului tau.

 

 

Cum instalezi corect un scaun auto pentru bebe

In teorie, scaunele auto pentru cei mici de pe piata indeplinesc toate standardele legate de siguranta copiilor. Totusi, exista si parinti care aleg sa achizitioneze aceste accesorii second-hand, iar acestea pot nu indeplineasca toate criteriile impuse de lege (din cauza vechimii, din cauza uzurii). Iata cum este corect sa instalezi locul bebelusului tau in masina:

  1. Cosul auto pentru bebelusi (0-13 kg): poti sa folosesti acest tip de scaun auto pentru puiul tau inca din prima sa zi de la nastere. Aceste accesorii auto se fixeaza pe bancheta din spate a masinii, mereu cu spatele catre directia de mers. Spatarul cosuletului pentru bebelusi are o curbura speciala, care ii protejeaza coloana. Si nu uita: inainte de a incerca sa instalezi scaunul, citeste cu atentie instructiunile de utilizare!

 

  1. Scaunele auto pentru copilasii de 0-18 kg: spatarele acestora se pot regla in mai multe pozitii, iar scaunul auto se poate fixa atat cu fata in directia de mers a masinii, cat si cu spatele. Este un accesoriu util, deoarece ingerasul tau poate sta cu spatele la directia de mers pana la 9 kg, iar dupa ce depaseste acest prag, poate sta cu fata. Nu uita sa verifici daca centurile de pe bancheta din spate trec corect prin toate punctele de sustinere!

 

  1. Scaunele auto pentru 0-25 kg: aceasta grupa de scaune auto este foarte populara deoarece modelul ales se poate folosi pentru o perioada mai lunga de timp. Si acesta are spatarul reglabil si se poate instala atat cu spatele, cat si cu fata la directia de mers. De obicei, scaunele din categoria 0-25 kg se fixeaza cu ajutorul centurilor de siguranta, care trebuie sa sustina spatarul scaunelului. La finalul instalarii, acesta nu are voie sa se deplaseze mai mult de 2.5 cm.

 

  1. Dupa ce copilul creste mai mare: odata ce puiul tau a trecut de pragul de 3 anisori, poti achizitiona scaune sau inaltatoare auto din categoria prescolari si scolari. Acesta nu sunt prevazute cu o centura proprie, deci copilul tau va invata cum sa foloseasca centura de la masina.

 

In concluzie, instalarea unui scaunel auto nu este atat de complicata. Trebuie doar sa tii cont de modelul ales, de instructiunile de folosire, sa ai grija daca il pozitionezi cu fata sau cu spatele la directia de mers si sa strangi cum trebuie centurile de siguranta. Daca ai grija la aceste aspecte, micutul tau va calatori in siguranta, iar tu vei putea sa rasufli usurata.

 

Photo credit: MRBECK / Foter / Creative Commons Attribution-NoDerivs 2.0 Generic (CC BY-ND 2.0)

Data articol: 01/08/2014