Febra la copii. Ce inseamna si cum poate fi combatuta
Febra la copii. Cum ajuti copilul sa se simta mai bine
Nu toate febrele trebuie tratate si, in majoritatea cazurilor, febra trebuie tratata doar daca ii provoaca disconfort copilului.
Iata cateva metode ca sa ameliorezi simptomele care insotesc adesea febra:
– daca copilul e agitat, mofturos sau pare ca are un disconfort, poti sa-i dai paracetamol sau ibuprofen conform indicatiilor din prospect legate de varsta si greutate (daca nu iti recomanda doctorul nu ii da niciodata aspirina unui copil din cauza asocierii cu sindromul Reye, o boala rara, dar potential fatala). Daca nu stii care e doza recomandata sau copilul are sub 2 ani, suna medicul si intreaba-l cat medicament sa-i dai copilului.
– Copiilor sub 2 luni nu ar trebui sa li se dea antipiretice fara recomandarea unui doctor. Daca bebelusul are probleme de sanatate consulta un doctor ca sa iti spuna ce medicatie e recomandata. Nu uita ca medicametele impotriva febrei vor cobora temperatura doar temporar si nu vor trata cauza febrei.
– Fa-i copilului o baie ca sa il faci sa se simta mai bine si poate chiar sa-i scazi febra.
Nu-l baga in apa rece, deoarece provoaca tremurat, iar tremuratul creste temperatura corpului; umple-i cada cu apa un pic calduta. Nu folosi NICIODATA alcool (absorbit prin piele, poate provoca intoxicatie cu alcool) sau gheata (poate provoca frisoane, care cresc temperatura corpului).
– Imbraca-ti copilul cu hainute subtirele si acopera-l cu un cearsaf sau o paturica subtire. Infofoleala sau cuibaritul intr-un munte de plapumi pot impiedica disiparea caldurii corpului, ceea ce poate duce la cresterea si mai mare a temperaturii.
– Ai grija ca temperatura din camera copilului sa fie medie – nici prea ridicata, nici prea scazuta.
– Da-i sa bea lichide din belsug ca sa eviti deshidratarea
Gebra provoaca o pierdere substantiala de fluide. Apa, supa, ceaiurile de fructe sau plante, toate sunt bune. Evita cola sau alte bauturi ce contin cafeina pentru ca sunt diuretice si duc la deshidratare.
– Daca copilul vomita sau are diaree intreaba doctorul daca poti sa-i dai o slutie cu electroliti, speciala pentru copii, ca sa-l ajute sa se rehidrateze. Nu ii da in nici un caz bauturi energizante – nu sunt pentru copii, iar zaharul din ele poate agrava diareea. Nu ii da copilului in perioada asta nici fructe, nici sucuri de fructe.
– In general, lasa copilul sa manance ce vrea in cantitati rezonabile), dar nu-l forta sa manance daca nu are pofta demancare.
– Ai grija ca micutul tau sa se odihneasca. Nu e necesar sa stea toata ziua in pat, dar un copil bolnav ar trebui sa stea mai linistit o perioada.
– Cel mai bine e sa tii acasa copilul cu febra. Nu-l trimite la scoala sau la gradi. Medicii spun ca e bine sa revina in colectivitate dupa ce temperatura a fost normala 24 de ore.
Febra la copii. Cand sa chemi doctorul
Temperatura la care e bine sa chemi doctorul depinde de varsta copilului, de boala si de prezenta sau absenta altor simptome inafara de febra.
Suna la doctor daca:
– ai un bebelus de pana in 3 luni, cu temperatura de minim 38 de grade Celsius;
– ai un copil mai mare cu o temperatura de minim 39 de grade
Suna la doctor daca un copil mai mare are SUB 39 de grade, dar:
– refuza lichidele sau pare prea bolnav ca sa inghita cat ii trebuie;
– are diaree persistenta si vomita in mod repetat;
– da semne de deshidratare (urineaza mai putin ca de obicei, nu are lacrimi cand plange, e mai putin alert si mai moale ca de obicei);
– se plange de ceva anume (durere in gat, durere de ureche, etc.);
Imagine de Myriams-Fotos de la Pixabay
Horoscop sezonul Săgetător noiembrie-decembrie 2024. Ce caută sufletul nostru?
3 ZODII CHINEZEȘTI care atrag SUCCESUL financiar în săptămâna 18-24 noiembrie