Febra la copii. Ce inseamna si cum poate fi combatuta
Febra la copii. Cum stabilesti daca are febra?
De obicei, un sarut pe frunte sau o mana pusa pe fruntea copilului e de-ajuns ca sa-ti dai seama daca copilul are temperatura crescuta. Insa aceasta nu e tocmai o masuratoare exacta, deoarece e influentata de temperatura persoanei care atinge fruntea copilului. Foloseste un termometru bun, cumparat de la farmacie, pentru a confirma febra copilului. Copilul are febra cand temperatura lui este:
– minim 38 de grade Celsius, masurata rectal
– minim 37,5 grade Celsius, masurata oral
– minim 37,2 grade Celsius, masurata sub brat
Insa nivelul febrei nu iti spune mare lucru despre cat de bolnav e copilul tau.
O simpla raceala sau alta infectie virala poate provoca uneori febra foarte mare (38,9 – 40 de grade), dar nu e neaparat semnalul unei probleme grave. Iar uneori, unele infectii grave nu ridica deloc temperatura corpului, ba chiar pot sa o scada pana la niveluri alarmante, mai ales la nou-nascuti.
Pentru ca febra poate sa creasca si sa scada, copilul poate avea frisoane, deoarece corpul incearca sa genereze mai multa caldura cand temperatura incepe sa creasca. Copilul poate transpira deoarece organismul elibereaza surplusul de caldura cand temperatura incepe sa scada.
Uneori, copiii cu febra respira mai repede decat de obicei si au ritm cardiac crescut. Daca copilul tau respira greu, respira anormal de repede sau continua sa respire accelerat si dupa ce ii scade febra, cheama neaparat un doctor!
De ce copiii fac atât de des febră și roșu în gât?!
Febra la copii. Tipuri de termometre
Orice termometru ai folosi, ai grija sa il utilizezi corect, conform instructiunilor producatorului, daca vrei sa obtii un rezultat real.
Termometrele digitale
Iti ofera de obicei masuratorile cele mai rapide si exacte. Pot avea tot felul de forme, marimi si preturi. Citeste instructiunile ca sa afi cum iti semnalizeaza ca si-a incheiat masuratoarea si cum trebuie utilizat. Pot fi utilizate oral, rectal sau axilar (sub brat).
Porneste termometrul si asigura-te ca pe ecran nu apar valori de la masuratori mai vechi. Foloseste-l conform instructiunilor, apoi curata-l urmand indicatiile producatorulkui, inainte de a-l pune la loc, in cutia lui.
Termometrele electronice pentru ureche
Masoara temperatura timpanica – adica din interiorul canalului auditiv. Desi sunt usor de folosit in cazul copiilor si bebelusilor mai mari, nu sunt foarte exacte in cazul bebelusilor de pana-n trei luni. In plus, au preturi destul de mari.
Termometrele pentru frunte
Iti pot spune daca copilul are febra prin atingerea lor de frunta copilului, insa nu sunt prea exacte.
Termometrele in forma de suzeta
Pot parea foarte usor de folosit, insa masuratorile nu sunt prea exacte nici la acestea si nu ar trebui folosite la copii sub 3 luni. In plus, e nevoie ca micutul sa stea cu ele in gura cateva minute fara sa se miste, ceea ce e, practic, imposibil.
Termometrele de sticla, cu mercur, erau la un moment dat cele mai folosite, insa acum Academia Americana de Pediatrie spune ca nu ar trebui folosite de teama posibilei expuneri a copilului la mercur (in cazul in care se sparge termometrul), care e o toxina.
Febra la copii. Cum sa iei temperatura
Cred ca stii deja ca a lua temperatura unui copil agitat e o adevarata batalie, insa e cea mai importanta informatie pe baza careia doctorii pot pune un diagnostic. Cea mai buna metoda depinde de varsta si temperamentul copilului.
Pentru copii sub 3 luni
Cea mai exacta masuratoare poate fi facuta rectal, cu un termometru digital. Termometrele electronice pentru ureche nu sunt recomandate, deoarece bebelusii au canale auditive prea mici.
Pentru copii intre 3 luni si 4 ani
Poti folosi un termomentru digital pentru a-i lua temperatura rectala sau un termometru electronic pentru ureche. Temperatura luata axilar (sub brat) nu va fi foarte exacta, indiferent ce tip de termometru folosesti.
Pentru copii peste 4 ani
Poti folosi de obicei un termometru digital ca sa iei temperatura oral, daca copilul e cooperant. Insa daca micutul are nasul infundat sau tuseste frecvent, s-ar putea sa nu poata tine gura inchisa destul cat sa poti masura corect temperatura. In aceste cazuri poti folosi metoda timpanica sau poti sa le pui termometrul sub brat.
Ca sa iei temperatura rectala:
- Lubrifiaza varful termometrului cu un unguent gras
- Aseaza copilul fie pe burta, pe genunchii tai sau pe o suprafata tare, plata, tinandu-l cu palmaplasata pe sale, fie cu fata in sus si picioarele ridicate spre piept si tinute cu palma.
- Cu cealalta mana introdu termometrul lubrifiat in deschizatura anala aproximativ 1,25 – 2,5 cm. Opreste-te imediat daca intampini rezistenta.
- Fixeaza termometrul in loc tinandu-l intre degetul aratator si mijlociu al mainii cu care tii funduletul bebelusului. Linisteste-l vorbindu-i incetisor, pe ton calm in timp ce tii termometrul.
- Asteapta pana auzi semnalul ca temperatura a fost masurata. Scrie pe un carnetel temperatura de pe ecranul termometrului si ora la care ai luat-o.
Ca sa iei temperatura orala
- Asteapta 20 – 30 de minute dupa ce copilul a terminat de mancat sau de baut inainte sa-i iei temperatura pe cale orala si ai grija sa nu aiba in gura guma sau bomboane.
- Aseaza varful termometrului sub limba copilului si spune-i acestuia sa-si stranga buzele in jurul termometrului. Aminteste-i sa nu muste termometrul, sa nu vorbeasca, sa se relaxeze si sa respire normal, pe nas.
- Asteapta pana auzi semnalul ca temperatura a fost masurata. Scrie pe un carnetel temperatura de pe ecranul termometrului si ora la care ai luat-o.
Ca sa iei temperatura axilar:
- Dezbraca copilul de tot de la brau in sus si aseaza termometrul sub un brat astfel incat sa atinga doar piele, nu si haine.
- Indoaie si strange bratul copilului la pieptul lui ca sa tina cat mai bine termometrul.
- Asteapta pana auzi semnalul ca temperatura a fost masurata. Scrie pe un carnetel temperatura de pe ecranul termometrului si ora la care ai luat-o.
Orice metoda ai folosi, nu uita:
– Nu lua niciodata temperatura copilului imediat dupa baie sau daca a fost bine infofolit o perioada de timp – poate afecta masurarea temperaturii!
– Nu lasa niciodata copilul nesupravegheat in timp ce ii iei temperatura!
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?