Este afectată dezvoltarea bebelușului dacă se trezește noaptea prea des? - Sfatulparintilor.ro
Ultimele

Este afectată dezvoltarea bebelușului dacă se trezește noaptea prea des?

Sfatulparintilor » Bebeluși » Sănătate bebelusi » Este afectată dezvoltarea bebelușului dacă se trezește noaptea prea des?
Somnul bebelusului - sfatulparintilor.ro - pixabay_com - bebe-2763920_1920

Majoritatea bebelușilor se trezesc noaptea. Deși există cazuri rare de bebeluși supereroi care dorm 10-12 ore, începând cu a treia lună de viață, cei mai mulți pitici se trezesc de câteva ori pe noapte și plâng după părinți.

Există explicații științifice, comportamentale și legate de etapele de dezvoltare, pentru care copiii se trezesc în timpul nopții (excluzând perioadele de alăptare). Întrebarea este dacă trezirile prea frecvente sunt normale și nu cumva afectează dezvoltarea bebelușului.

Unii părinți se așteaptă ca bebelușii lor să doarmă mai multe ore pe noapte, începând din a șasea lună de viață, pentru că au auzit de la pediatrii și cunoscuți că aceasta este prima etapă în consolidarea somnului la copii. În realitate, mulți dintre cei mici nu-și stabilizează somnul când ating șase luni, unii nici măcar după un an. Ciclurile de somn scurt sunt normale la copiii mici, ei având perioade de somn profund de circa 50 de minute, dupâ care se trezesc și adorm dupâ mai mult sau mai puțin timp.

Bebelușul învață încetul cu încetul cum să doarmă intervale de timp din ce în ce mai mari, inclusiv cum să se calmeze singur și să alunece mai ușor în somn. Există cazuri când bebelușii nu readorm după trezire, din variate motive, medicale sau legate de alimentație. În astfel de situații, părinții se întreabă adesea dacă nu cumva trezirile frecvente peste noapte pot conduce mai târziu la problem în dezvoltarea copilului.

Motive pentru care copiii se trezesc noaptea

1. Ciclurile de somn.

Copiii foarte mici se trezesc frecvent pe parcursul nopții în primul rând pentru că nu există un pattern definitiv de somn, iar ciclurile sau stadiile somnului sunt oarecum neregulate. În perioadele de tranziție dintre ciclurile de somn, mulți copii se trezesc și pot plânge după părinți. Este normal pentru bebeluși să se trezească de 4-5 ori pe noapte în timpul acestor tranziții. Acest lucru se întâmplă și la adulți, dar ei readorm mult mai repede și-și amintesc rar respectivele treziri. Părinții trebuie să educe somnul copilului, să-l ajute să readoarmă independent de ei, să rărească și să scurteze trezirile între ciclurile de somn. Dacă copilul este obișnuit să doarmă după niște patternuri neregulate, acestea pot deveni un obicei, iar tu vei avea nevoie de mai multă răbdare pentru a-l dezvăța și a-i schimba complet rutinile.

Citește continuarea pe Qbebe: http://bit.ly/2KHhP6b


Data articol: 08/06/2019