Diversificarea alimentatiei la bebelusi este o etapa foarte importanta din dezvoltarea lor. Este semnul ca, incet-incet, nu mai sunt bebelusi, iar statutul de “junior” este din ce in ce mai aproape. Un lucru foarte important, chiar daca incepi diversificarea, asta nu inseamna ca trebuie sa intrerupi alaptarea.
Cand este momentul pentru inceperea diversificarii
Specialistii recomanda ca initierea diversificarii alimentatiei sa nu se faca mai devreme de 17 saptamani si nu mai tarziu de 6 luni.
De obicei, bebelusul estepregatit pentru inceperea diversificarii daca:
– Sta bine in fundulet
– Isi sustine bine capul si isi controleaza miscarile
– Incearca sa ia mancare din farfuria ta
– Isi intoarce capul cand a terminat de baut sau de mancat
– Nu mai are reflexul de a scoate limba
– Deschide gura cand vede o lingura
– Are dintisori si vrea sa-i foloseasca la mestecat
– Se trezeste peste noapte si vrea mancare
– Baga in gura lucruri
– Si-a dublat greutatea de la nastere
– Ii este foame si nu pare ca s-a saturat cu lapte.
Reguli privind diversificarea alimentatiei la bebelusi
Este recomandat sa se inceapa diversificarea cu alimente facute piure, iar pe masura ce creste, alimentele sa fie putin zdrobite, apoi taiate bucatele mici. Schimbarea texturii il va deprinde pe cel mic cu reflexul mestecarii mancarii.
Orice nou aliment se va introduce progresiv, cate unul, si se va monitoriza bebelusul cateva zile (de obicei 4 zile) pentru a vedea daca sunt sau nu semne de alergie. Mancarea solida se va da dupa ce micutul a fost alaptat si intotdeauna atunci cand este odihnit, fericit si mai ales sanatos. Daca apar tulburari digestive la introducerea unui aliment nou (diaree, varsaturi), respectivul aliment va fi ocolit cel putin 1-2 saptamani, pentru refacerea sistemului digestiv. Dupa aceasta perioada, se poate relua alimentul. Nu forta copilul sa manance ceva ce nu-i place. Ii poti servi din nou un aliment pe care l-a refuzat dupa cateva zile, in aceeasi forma sau sub alta prezentare, mai interesanta pentru copil. Gusturile se formeaza, asa ca poti insista de mai multe ori la distanta de cateva zile pana cand copilul va accepta un aliment.
Citeste si ce alimente sunt potrivite si ce alimente sunt interzise copiilor de la 0 la 3 ani.
Citeste continuarea: 1 2
Horoscop 2025. MUTĂRI astrale MAJORE! Previziuni astrologice complete pentru toate zodiile
Venus în Vărsător 7 decembrie 2024 – 2 ianuarie 2025. Cum se transformă prietenia și relațiile?